Siirry sisältöön
Verkkolehti
Maija Borén
Julkaistu 02.10.2023

Ammattilaiset nuorten toivon tukijoina

Aktivisti tai vaikuttaja: oman toimijuuden määrittely voi olla nuorelle voimauttavaa, sanoo Rauhankasvatusinstituutin Heli Pekkonen.

Vaikuttaminen
Kaksi nuorta kuuntelee keskittyneesti koulutuksessa.
Jasmin Paananen (vasemmalla) NewGen-koulutuksessa. Kuva: Rauhankasvatusinstituutti

Globaalit ilmiöt huolestuttavat nuoria. Nuorisotutkimusseuran Poikkeusolot-tutkimuksessa (2022) selvisi, että noin puolet 20–24-vuotiaista nuorista koki paljon epävarmuuden tai turvattomuuden tunnetta, liittyen maailmanpoliittiseen tilanteeseen, nuorten syrjäytymiseen ja ilmastonmuutokseen.

Vaikeat tunteet ja huoli voivat lisätä mielenterveyshaasteita, mutta kansainvälisen Climate anxiety, wellbeing and pro-environmental action -tutkimuksen (2022) mukaan nuorten kokemat negatiiviset tunteet voivat myös motivoida toimimaan. Erityisesti Suomessa ja muissa Euroopan maissa toimintaan tarttuminen on yleistä.

Nuorten yhteen kutsuminen on vaikuttamisen ensimmäinen askel

– Meidän toiminnassamme mukana olevat nuoret haluavat toimia vaikuttajina. On tärkeää tukea nuorta löytämään jättimäisistä aiheista näkökulman, jonka parissa hän voi toimia kokien merkityksellisyyttä, sanoo Rauhankasvatusinstituutin viestintäpäällikkö, rauhan- ja konfliktin kysymysten ammattilainen Heli Pekkonen.

Rauhankasvatusinstituutin tehtävä on edistää lasten ja nuorten kasvamista maailmankansalaisiksi, jotka edistävät yhdenvertaisuutta sekä väkivallattomuutta. Järjestö tarjoaa kasvattajille työkaluja ja koulutusta rauhankasvatustyöhön oppilaitoksissa, nuorisotyössä ja järjestöissä.

On tärkeää tukea nuorta löytämään jättimäisistä aiheista näkökulman, jonka parissa hän voi toimia kokien merkityksellisyyttä.

– Nuorten kutsuminen yhteen keskustelemaan, palastelemalan asioita ja tukemaan toisiaan vaikuttamistyössä on yksinkertaisinta, mitä jokainen toimija voi tehdä. On tärkeää tehdä tilaa nuorista itsestään nousevalle toiminnalle ja toimijuudelle, eikä nimetä tai merkityksellistää sitä heidän puolestaan, Pekkonen sanoo.

Rauhankasvatusinstituutin materiaaleista löytyy runsaasti ilmaisia työkaluja, joiden avulla voi fasilitoida nuorten toimintaa ja tukea heitä ajattelemaan itse.

Aikuiset tsemppaavat ja tukevat jaksamisessa

28-vuotias Inka Kärki on Rauhankasvatusinstituutin vuoden mittaisen New Generation Wakes Up to a War -ryhmän, NewGenin, jäsen. Projektissa suomalaiset nuoret tekevät rauhanprojektia, jota on kehitetty ja kirkastettu yhdessä hankkeen puolalaisten ja romanialaisten ryhmien kanssa.

– Haluamme projektillamme raivata tilaa kriittiselle keskustelulle militarisoitumisesta. Projektin ohjaajat ovat toimineet tärkeänä tukena meille. Ryhmien tapaamisissa meitä on ohjattu jakamaan ja kehittämään ideoita yhdessä. Olemme saaneet myös tärkeää tietoa ja tukea hankerahoituksen hakemiseen, Inka kertoo.

Hänen mukaansa projektissa toimiminen on auttanut kanavoimaan ahdistusta maailmantilanteesta.
– Ammattilaisia tarvitaan kuitenkin vaikuttajien ja aktivistien tueksi, jotta nuoret eivät uuvu tehtävänsä äärellä, Inka sanoo.

Nuoria pitää kannustaa myös lepäämään!

Voimavaroista puhuu myös NewGen-ryhmän toinen jäsen, 23-vuotias Jasmin Paananen.
– Nuoria pitää kannustaa myös lepäämään! Kun käsillä on tärkeitä projekteja ja loputtomasti mahdollisuuksia toimia, pitää välillä ottaa taukoja, jotta jaksaa ajatella. Haluan jaksaa toimia vaikuttajana vanhempanakin! Paananen vannoo.

Paananen toivoo, että kansalaisvaikuttamisen rooleihin löytäisi mukaan eri-ikäisiä ja taustaisia ihmisiä.
– Vaikuttajuuteen pitää pystyä kutsumaan mukaan sellaisin sanoin, jotka jokainen voi kokea omakseen, Jasmin Paananen toivoo.

Maija Borén

viestintä- ja koulutussuunnittelija, Kansalaisfoorumi

Kirjoittaja kokee elämässään merkityksellisyyttä kansalaistoiminnan ja yhdenvertaisuuden teemojen, sekä tunnepuheen äärellä. Hän liikuttuu yhdessä tekemisen imusta ja maalaa mieluiten mehukkailla väreillä ja suurella siveltimellä.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Riitta Liski