Siirry sisältöön
Tietopankki
Sanna Ryynänen
Julkaistu 20.11.2020

Sosiaalinen media mullisti kansalaisaktivismin – ja maailman

Tämän päivän aktivismi toimii sosiaalisen median varassa. Some on mahdollistanut maailmanlaajuisen ilmastoliikkeen ja kokonaisia kansannousuja.

Aktivismia ei voi enää kuvitella ilman sosiaalista mediaa. Somessa ihmiset löytävät tietoa toisista samanmielisistä, jotka jakavat heidän kanssaan samat huolet ja toimintatarpeet. He inspiroivat toisiaan jakamalla kuvia, päivityksiä, meemejä ja tunnelmia. He jakavat tietoa verkostoista eteenpäin – ja tämän päivän maailmassa se tarkoittaa, että viestit leviävät yli maiden ja maanosien rajojen.

Somea syytetään usein samanhenkisten kuplien luomisesta, mutta kuplien kesken käydään vilkasta keskustelua, jopa väittelyä, joka väistämättä tuo uusia näkökulmia ja ääniä kuplasta toiseen. 

Maailmanlaajuisen yhteisön valtava voima

Monet pienet liikkeet ovat kasvaneet suuriksi juuri somessa. Sellaiset maailmanlaajuiset liikkeet kuin FridaysForFuture, Extinction Rebellion, SomeOfUs tai Avaaz eivät olisi saavuttaneet nykyisenkaltaista laajuuttaan ja merkitystään ilman somea. 

Jopa arabikevättä ja kansannousuja muun muassa Ukrainassa, Honkongissa ja Valko-Venäjällä on pidetty osoituksena somen ihmismassoja liikuttelevasta voimasta. Liikkeet ovat käyttäneet sosiaalista mediaa uusien kannattajien löytämiseen, ihmisten informoimiseen ja aktivoimiseen sekä tapahtumien organisointiin ja niistä tiedottamiseen. 

Uskaltanee sanoa, että edes tämän päivän kansalaisyhteiskuntaa ei voi kuvitella ilman sosiaalista mediaa.

Myös media on tottunut etsimään uutiset somesta: valtiojohtajien kuulumiset ja päätökset löytyvät usein ensimmäisenä Twitteristä – olipa sitten kyse Donald Trumpin päätöksestä aloittaa kauppasota Kiinaa vastaan tai tieto Sanna Marinin avioitumisesta.

Myös asukasyhdistykset ovat nykyään somessa

Monien kaupunginosien asukkailla on omia someryhmiään, joissa keskustellaan oman alueen kaupunkisuunnittelusta, ideoidaan ja organisoidaan kehittämistoimenpiteitä ja kerätään tietoa asukkaiden toiveista ja mielipiteistä. Joihinkin ryhmiin kuuluu myös kaupungin edustajia, jolloin näkemykset ja ideat siirtyvät luontevasti sinne, missä päätöksiä tehdään.

Lähteitä

Aktivismeja – pohdiskeleva esimerkkikokoelma (2018). Kaupunkiaktivismi.

Heikkinen, Seppo. (2015). Arabikevät muutti maailmaa 2011 – Taustalla satojen vuosien historia. Yle.

Koskinen, Matti (2020). Protestiaalto saa voimaa sosiaalisesta mediasta. Ulkopolitiikka.

Some. Kaupunkiaktivismi.

Lue lisää: