Siirry sisältöön
Tietopankki
Sanna Ryynänen
Julkaistu 20.11.2020

Digiaktivistit tuovat tiedon kaikkien saataville

Digiaktivistit käyttävät osaamistaan lisätäkseen yhteisön hyvinvointia ja tehdäkseen tiedosta mahdollisimman avointa.

Digiaktivistit ovat usein koodareita, jotka tekevät vapaaehtoistyönä kansalaisyhteiskuntaa hyödyttäviä sovelluksia. Niiden avulla pystytään kehittämään esimerkiksi jakamistaloutta.

Karttasovelluksia

Muun muassa Kaupunkifillarit.fi on digiaktivistien tekemä karttapalvelu, jonka avulla kaupunkipyörien käyttäjät pystyvät löytämään vapaita kaupunkipyöriä ja niiden palautuspaikkoja.

Monissa kaupungeissa on aktivistien kehittämiä satokarttoja ja kaupunkiviljelykarttoja, jotka auttavat kaupunkilaisia löytämään kasviksia, sieniä, marjoja ja hedelmiä lähiseudulta. Niiden ympärille on kehitetty myös muun muassa sadonkorjuupyöräilyjä.

Tietokantoja

Digiaktivismiin liittyy myös erilaisten tietokantojen luominen. Esimerkiksi Pakistanissa aktivistit ryhtyivät auttamaan Islamabadin hökkelikylien asukkaita, kun paikallinen poliisi ja maanomistajat olivat häätäneet väliaikaisissa hökkelikylissä asuvia ihmisiä kodeistaan. Se oli vastoin maan korkeimman oikeuden määräystä, jonka mukaan kaupunkiin muuttaneille ja hökkelikyliin asettuneille ihmisille on voitava tarjota edullisia asuntoja.

Digiaktivistit loivat tietokannan, johon laadittiin karttoja hökkelikylistä ja tietoja niiden asukkaista. Karttatietojen avulla asukkaiden oli helpompaa ajaa asiaansa oikeudessa.

Teknistä tukea ja avointa dataa

Jotkut digiaktivistit opettavat digitaalisia taitoja muille tai auttavat esimerkiksi ikääntyneitä ihmisiä tietokoneiden, oheislaitteiden, sähköisten palvelujen ja verkko-ohjelmien pulmatilanteissa.

Digiaktivismiin liittyy myös tietoliikenneinfran parantamista, kuten osuuskuntien perustamista valokuidun hankkimista varten. Lisäksi digiaktivistit parantavat tiedon avoimuutta kehittämällä  avoimia lähdekoodeja ja auttamalla ihmisiä niiden omaksumisessa ja käyttämisessä.

Lue lisää: