Siirry sisältöön
Verkkolehti
Julkaistu 20.04.2023

Sivistys on demokratian dynamo

Järjestyksessään toinen Sivistysviikko järjestetään 8.–14.5.2023 teemalla Sivistys – demokratian dynamo! Viikko tarjoaa oppilaitoksille, järjestöille ja kenelle tahansa meistä tilaisuuden tuoda esiin omia arjen sivistystekojamme.

Oppiminen
Hehkulamppu, jonka sisällä joukko ihmisiä kädet ylhäällä ja teksti "demokratian dynamo"
Kuva: Joni Sivonen

Sivistys on hyvin arkista ja käytännöllistä: se on kunnioittavaa suhtautumista muihin, uteliaisuutta uuden oppimiseen sekä toimintaa yhteisen hyvän eteen. Sivistys on kasvamista ja elämistä kestävästi, sopusoinnussa luonnon ja muiden ihmisten kanssa.

Sivistys antaa voimaa

Sivistys on yhteinen voimavaramme, johon sisältyy laaja kirjo toimintaa. Se tarkoittaa esimerkiksi yhdessä oppimista, joka auttaa meitä pitämään paremmin huolta toisistamme ja ympäristöstämme. Tavoitteena on kulkea kohti ekologisesti ja sosiaalisesti kestävää tulevaisuutta. Sivistysviikko nostaakin esiin sivistyksen arvoa myös kestävän tulevaisuuden rakentamisen näkökulmasta. 

Sivistys antaa meille virtaa toimia vastakkainasettelua ja antidemokraattisia voimia vastaan.

Harrastaminen paikallisyhteisöissä ja osallistuminen yhdistystoimintaan on monille tapa harjoitella kansalaistaitoja, kokea osallisuutta ja ilmaista omaa toimijuutta. Opiskelu vapaan sivistystyön oppilaitoksissa on itsessään arjen demokratiaa: se rohkaisee ihmisiä osallisuuteen ja vaikuttamiseen painottamalla vertaisoppimista, luovuutta ja jokaisen ihmisen arvoa ja potentiaalia.

Sivistys antaa meille virtaa toimia vastakkainasettelua ja antidemokraattisia voimia vastaan.

Tule mukaan Sivistysviikkoon!

Keskustelu sivistyksestä on viime vuosina vilkastunut ja laajentunut. Myös teemat ja näkökulmat ovat avartumassa. Sivistysviikon tapahtumissa toivotetaan kaikki äänet tervetulleiksi keskusteluun! 

Tutustu viikon tapahtumiin Sivistysviikon verkkosivuilla, ja ilmoittaudu mukaan. Voit myös osallistua viikon somekampanjaan ja kertoa omista arjen sivistysteoistasi. Miten annat oman äänesi kuulua ja vaikutat? Miten sinä toimit yhteiseksi hyväksi ja autat kanssaihmisiä?

Toimitko esimerkiksi yhdistyksissä, harrastusryhmässä tai oppilaitoksessa? Lähde yhteisösi kanssa mukaan Sivistysviikkoon! Voit tuoda tekemäänne hienoa sivistystyötä näkyviin toteuttamalla tapahtuman, järjestämällä dialogin tai osallistumalla somekampanjaan.

Kansalaisfoorumi toimii Sivistysviikon koordinaattorina vuonna 2023. Järjestäjäverkostossa ovat mukana myös Kvs-säätiö, Fingo ry, Opintokeskus Sivis, Svenska Folkskolans Vänner ja Vapaa Sivistystyö ry.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Maija Borén