Siirry sisältöön
Verkkolehti
Mari Tapio
Julkaistu 08.05.2019

Nuoret: Asiat muuttuvat vain omaa ääntä käyttämällä

Kysyimme 6.4. Helsingissä järjestettyyn Ilmastomarssi #2 -mielenosoitukseen osallistuneilta nuorilta heidän ajatuksiaan yhteiskunnallisiin asioihin vaikuttamisesta.

Demokratia
Juhana ja Säde ilmastomarssilla.

Juhana, 26 ja Säde, 22, Helsingistä olivat osallistuneet mielenosoituksiin jo monesti. – Me vaikutetaan omilla kulutustottumuksilla ja koitetaan olla mielipidevaikuttajia kavereiden kanssa ja somessa. Äänestäminen on tehokkain tapa vaikuttaa, kun demokratiassa ollaan. Pitää käyttää omaa ääntä, se on ainut tapa, millä täällä voi asiat muuttua, he totesivat.

Cilla, Odessa ja Linda ilmastomarssilla.

Cilla, Odessa ja Linda, 14, olivat huolissaan omasta tulevaisuudestaan ja inspiroituneet Greta Thunbergista. Heidän mielestään on tärkeää tuoda oma ääni kuuluviin. Odessa ja Linda ovat mukana Inkoon nuorisofoorumissa, ja puoluetoimintaan osallistuminenkin voisi kiinnostaa.
– Jos itse ei tee mitään, ei kannata odottaa, että jotain tapahtuisi, Linda summasi.  

Pyry ja Sara ilmastomarssilla.

Tamperelaisella Pyryllä, 19, on asunnossaan energiamuotona ekosähkö ja hän lahjoittaa rahaa luonnonsuojelujärjestöille. Sara, 17, asuu Juupajoella ja koittaa etsiä mahdollisimman vähäpäästöistä autovaihtoehtoa, koska ilman autoa ei maaseudulla tule toimeen. Molemmat olivat mukana kansanedustajaehdokkaiden kampanjoita tekemässä ja vaikuttivat myös lähipiirissä kestävistä elämäntapavalinnoista kertomalla.
– Jos sä saat muutkin mukaan, niin se on aika iso teko, mietti Pyry.

Parikymppiset diplomi-insinööriopiskelijat Eemil, Topias, Henrik, Eero, Lauri, Eeli ja Juuso eivät osallistuneet ilmastomarssille, mutta olivat Tuomiokirkon portailla päivää paistattelemassa juuri ennen mielenosoituksen alkua. Luonto on kaikille tärkeä, ja nuoret miehet uskovat voivansa vaikuttaa niin äänestämällä kuin työelämässäkin, vaikka aurinkoenergiaa tutkimalla. Myös yrittämisellä voi nuorten miesten mukaan vaikuttaa sillä tavalla, että lähtee tekemään jotain sellaista, mikä on hyvä yhteiskunnalle, eikä juokse vain rahan perässä. Vanhempien rooli omiin lapsiinsa vaikuttamisessa tuli sekin esiin:
– Lapsena on kaikista muovautuvin ajattelumaailma. Jos silloin saa heidät puhuttua jonkin asian puolelle, niin eivät he siitä helposti opi pois. 

(kuva ei liity kuvatekstiin, yksi ilmastomarssin kylteistä)

Mari Tapio

koulutussuunnittelija, Kansalaisfoorumi


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Riitta Liski