Siirry sisältöön
Verkkolehti
Heidi Hänninen
Julkaistu 24.09.2020

Kontulassa otetaan yhteinen tila haltuun taiteen avulla

Yhteisöllinen KAS! Kontula Art School -hanke on toiminut Kontulassa elokuusta 2019 lähtien. Hankkeen tarkoituksena on tarjota alueen asukkaille matalan kynnyksen taidetoimintaa ja tuoda erilaisista taustoista ihmisiä yhteen taiteen tekemisen äärelle. Tavoitteena on pitkällä tähtäimellä myös yhteisöllisyyden vahvistaminen ja konfliktien ehkäiseminen alueella.

Vaikuttaminen
Ihmisiä maalaamassa värikästä muraalia talon seinään.
Symppiksen julkisivu lähes valmiina, viimeiset hahmot syntymässä osaksi kokonaisuutta. / Kuva: Heidi Hänninen

KAS!:n toimipiste sijaitsee Kontulassa päihde- ja mielenterveysasiakkaiden päivätoimintakeskus Symppiksen tiloissa. KAS! vierailee myös muualla Itä-Helsingissä ja tekee yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa. Toimintaa ovat rahoittaneet Suomen Kulttuurirahaston Uudenmaan rahasto, Alfred Kordelinin säätiö sekä Helsingin kaupunki.

Yhdessä tehden parannetaan viihtyisyyttä ja lisätään turvallisuuden tunnetta

Paikat ovat ihmisen kehon jatkeita, etenkin heidän, jotka tilaa käyttävät yötä päivää. Oma tila on parhaimmillaan viihtyisä, turvallinen ja mahdollista jakaa muiden kanssa ilman konfliktia. Ottamalla tila kokonaisvaltaisesti haltuun taidetta tehden vahvistetaan luontaista paikkakokemusta. Omasta tilasta halutaan näin myös pitää huolta, sitä arvostetaan ja sen perään katsotaan yhdessä.

Elokuussa Kontula Art Schoolin aikuisten ryhmä maalasi Symppiksen julkisivun uuteen uskoon. Mukaan maalaamaan tuli myös Symppiksen asiakaskuntaa ja kaikki saivat auttaa. Jotkut pesivät seiniä, osa halusi auttaa käytännön järjestelyissä. Nyt kun tila on maalauksen myötä siistiytynyt ja tullut viihtyisämmäksi, myös tilan arvostus on lisääntynyt. Ennen suurin osa ihmisistä kulki tilan läpi mahdollisimman nopeasti ja monia se pelotti.

Lapsi maalaa värikästä kuvaa ulkoseinään.
Maija on päässyt vihdoin toteuttamaan sapluunatekniikalla talvella suunnittelemaansa munakoisodelfiiniä. / Kuva: Heidi Hänninen

Aikuisten ryhmän lisäksi Kontula Art Schoolissa toimii myös lasten ryhmä. Tammikuusta 2020 lähtien suunnittelimme lasten ydinryhmän kanssa seinämaalausta Kontulan kirjaston takana sijaitsevaan betonimuuriin. Koronakevään jälkeen valmistui Sateenkaarijoki, jonka värikkäät mielikuvituseläimet ottivat tilan haltuun. Teos näkyy myös kirjaston lasten osaston ikkunasta ja tuo iloa ja tunnelmaa sisälle asti.

On tärkeää, että Kontulan alueella on tarjolla lapsille matalan kynnyksen maksutonta taideharrastustoimintaa. Moni onkin saanut KAS!:sta sekä rakkaan harrastuksen että uusia samanmielisiä ystäviä. Niin KAS!:n lasten kuin vanhempienkin ryhmäläisiä yhdistää ennen kaikkea rakkaus taiteeseen.

Yhteisötaiteilija antaa osaamisensa asukkaiden käyttöön

Kontula on paikkana haastava mutta palkitseva, kulttuurisesti moninainen ja kerroksellinen. Taidekasvattajana ja taiteilijana Kontula on haastanut minut asettumaan työni kanssa uudelle tasolle.

Runoja ja piirroksia seinällä.
Koronakeväänä valmistui yhteistyössä Diakonissalaitoksen kanssa sanataideteos Kontulan kirjaston seinään. Kuvassa mm. paikallisen taiteilijan Ari Piispasen Mäyrä-hahmo / Kuva: Heidi Hänninen

Nautin siitä, että saan tehdä taidetta erilaisten ihmisten kanssa, enkä näe ristiriitaa yhdessä tekemisen ja oman taiteellisen prosessini välillä. Minusta on hienoa, että saan tuoda osaamiseni kaikkien taiteellisesti motivoituneiden tekijöiden käyttöön ja että voimme yhdessä ottaa tilaa haltuun ja haastaa vallitsevia käytäntöjä.

Valtaa käytetään sekä taidemaailmassa että ympäristön suunnittelussa. Kenelle taide kuuluu ja kuka sitä saa tehdä, kenen ehdoilla taide tulee näkyväksi ja kuka määrittää millaista laadukas taide on? Nämä ovat ikuisia kysymyksiä, joita yhteisötaiteilijana tulee pohdittua päivittäin.

Heidi Hänninen

Kirjoittaja on (M.A / M.F.A) on yhteisötaiteilija, joka käyttää katutaiteen keinoja yhteisötaiteen metodina ja kommunikaation välineenä. Heidille taide on elämäntapa, joka tarjoaa aina uuden mahdollisuuden hyvään elämään.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Riitta Liski