Siirry sisältöön
Verkkolehti
Anneliina Wevelsiep
Julkaistu 08.08.2019

Keru-yhteisöjääkaappi luo yhteisöllisyyttä ja ratkoo ylimääräruokaongelmaa

“Keru antaa inspiraatiota ja toivoa.” Yhteisöjääkaappi antaa paljon ruokaa enemmän.

Järjestötyö
Kolme henkilöä kerää elintarvikkeita laatikkoon.
Keru-yhteisöjääkaapin toimintaa pyörittää noin 60 vapaaehtoista. / Kuva: AG-kuvat

Keru on kaikille avoin yhteisöjääkaappi, josta kuka tahansa voi noutaa ja johon voi lahjoittaa ruokaa. Ennen kaikkea Keru on tila ja yhteisö, jossa eri taustoista tulleet ihmiset voivat kohdata. Se sijaitsee Kalliolan Setlementin setlementtitalossa ja on Alppilan ja Kallion naapurustolle suunnattu. 

– Kerun tavoitteena on herättää tietoisuutta ruokaan liittyvistä ympäristö- ja ilmastoasioista sekä edistää yhteisöllisyyttä, kertoo Keru-työryhmän perustajajäsen Heidi Uppa. Osana toimintaa järjestetään työpajoja ja tapahtumia, joissa esimerkiksi jaetaan kokkausvinkkejä ylijäämäruokaan liittyen. 

Kestävää kehitystä vapaaehtoisvoimin

Keru-yhteisöjääkaapin toimintaa pyörittää noin 60 vapaaehtoista. Viiden hengen ydintyöryhmä vastaa toimintamallin ideoinnista, palvelumuotoilusta ja toiminnan organisoinnista. Ryhmä on kouluttanut pidempään mukana olleista vapaaehtoisista vastuutoimijoita, jotka tuntevat yhteistyömallin ja -rytmin lähialueen kauppojen kanssa. 

Vapaaehtoisina toimii paljon maahanmuuttajia, mm. vaihto-opiskelijoita. Monelle toimintaan osallistuminen on ollut hyvä tapa tutustua paikallisiin ihmisiin. Vapaaehtoisina toimivilla ensisijaisena motivaationa ovat ympäristö- ja ilmastoasiat:

”Keru on saanut ajattelemaan enemmän hävikkiruokaan liittyviä asioita ja tietoa on voinut jakaa muillekin”.

Kaikki ovat tervetulleita

Kerulla käyvät monenlaiset ihmiset: lapsiperheet, työssäkäyvät, ruoka-apua hakevat, maahanmuuttajat, opiskelijat ja eläkeläiset sekä talon muut toimijat eli mm. kansalaisopiston opiskelijat ja järjestöjen työntekijät. Kaikki toimijat ja kävijät ovat tärkeitä, ja se näkyy myös kävijäkyselyn vastauksissa:  

”Kaikkia kohdellaan ystävällisesti ja arvostavasti taustasta riippumatta. Iloiset yllätykset ja mukavat löydöt.”

”Aina jää hyvä mieli. Tulee juteltua uusien ihmisten kanssa.”

Yhteisöjääkaapin sosiaalinen ulottuvuus on tärkeä: Keru antaa tilan kohtaamiselle.

Järjestö toimii alustana ja kumppanina

Heidi Uppa ja Eekku Aromaa
Heidi Uppa ja Eekku Aromaa

– Keru-yhteisöjääkaappi asettuu luontevasti osaksi setlementtitalon kokonaisuutta, iloitsee alueellisen setlementtityön johtaja Eekku Aromaa.

– Vapaaehtoiset tuovat muutakin hienoa toimintaa taloon ja kävijämäärät ovat kasvaneet naapuruustiloissa. Keru-toiminta on tuonut myös setlementtitalolle näkyvyyttä.   

Keru toteuttaa Kalliolan Setlementin visiota kestävästä maailmasta, jossa naapuruus vahvistaa yhteistä ymmärrystä ja ihmisten keskinäistä kumppanuutta. Toiminta on kummallekin osapuolelle – vapaana toimintaryhmänä organisoituneelle Keru-työryhmälle sekä Kalliolan Setlementille – palkitsevaa ja lisäarvoa tuovaa. Muina kumppaneina toiminnassa ovat mm. hävikkiruokaravintola Loop, Maan ystävät, Dodo ja lähikaupat. 

Keru tavoittaa ja inspiroi monia

– Keru on hieno ympäristöteko: arkista, helppoa ja halpaa. Keru toimii kaikille, koska kaikki ihmiset syövät, Eekku toteaa.

– Toiminta antaa jokaiselle mahdollisuuden osallistua aikamme suurimman haasteen ratkaisemiseen, arkisesti, Heidi jatkaa.

Kävijämäärät kirjautuvat ruokavihkoon: sekä ruokaa hakevat että tuovat henkilöt kirjaavat noutamansa ruokamäärät. Toiminta on lähtenyt upeasti käyntiin. Syyskuussa 2018 aloittanut Keru tavoitti ensimmäisen puolen vuoden aikana 10173 kävijää ja sen kautta kiersi 18792 kg ruokaa.  

Kerussa on panostettu palvelumuotoiluun ja viestintään. Kävijät saavat tietoa toiminnasta Facebook-sivuston ja Kerun kotisivujen kautta. Myös sosiaalisen median ruokaryhmiä ja Kalliolan Setlementin viestintäkanavia hyödynnetään.

Kerulaiset haluavat synnyttää oivalluksia ja voimaantumista:  

– Tavoitteena inspiroida ja kannustaa siihen, että isot muutokset lähtevät pienistä teoista. Ylijäämäruokaa käyttämällä saan ruokaa ja voin samalla tehdä hyvää ilmaston kannalta. Monelle kävijälle onkin ylpeydenaihe hakea Kerusta ruokaa ja olla osa toimintaa arkisilla teoilla. Tunnelma ja kävijäkokemus on hyvin erilainen kuin vaikkapa ruokajonossa, kuvailee Heidi.

– Kohtaamisten kautta myös kävijöiden maailmankuva laajentuu. Kohtaamisen tila ruuan äärellä on erityinen. Ruoka luo luottamusta ja ihmiset kertovat omista elämäntilanteistaan – se on arvokasta, yllättävää ja mahtavaa.

Anneliina Wevelsiep

pääsihteeri, Kansalaisfoorumi


Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Riitta Liski