Siirry sisältöön
Verkkolehti
Matleena Merta
Julkaistu 09.06.2021

Älypuhelin ei ole luksustuote – Yhteys on osallisuuden edellytys

Monilta yhteiskunnan heikoimmassa asemassa olevilta puuttuvat nettiyhteys, laitteet sekä taidot käyttää niitä. Digiosallisuutta Asunnottomille -hanke pyrkii avaamaan palvelutuottajien silmät digiosattomuudelle ja viemään avun sitä tarvitsevien luo.

Osallisuus
Piia Niilola ja Janne Haikka läppäreineen värikkään seinämaalauksen edessä.
Digituki tulee viedä sinne, missä asiakkaat ovat. Siksi teemme töitä esimerkiksi päiväkeskuksissa sekä asunnottomia auttavien järjestöjen ja seurakuntien parissa, kertovat Digiosallisuutta Asunnottomille -hankkeen työntekijät Piia Niilola ja Janne Haikka. Kuva: Satu Mustonen

– Digiloikkia tehdään hyväosaisten ehdoilla, toteaa Sininauhaliiton Digiosallisuutta Asunnottomille -hankkeen projektipäällikkö Piia Niilola. Hän luotsaa hanketta yhdessä projektityöntekijä Janne Haikan kanssa. Hanke pitää sisällään käytännön asiakastyötä esimerkiksi päiväkeskuksissa ja kohtaamispaikoissa, digitukea kumppanuusyhteisöille, kuten järjestöille ja seurakunnille, sekä yhteiskunnallista vaikuttamista.

– Asiakastyössä tuemme ihmisiä niin asioiden hoidossa kuin laitteiden käytössä. Joku voi tarvita apua Kelan lomakkeiden lähettämisessä liitetiedostona ja toinen kysyä, mistä saa katseltua ilmaisia leffoja, Haikka kertoo.

Korona-aikaan päiväkeskukset ovat olleet suljettuina, joten käytännön asiakastyön sijaan hankkeessa on panostettu kumppanuusyhteisöjen digitaitojen kasvattamiseen, jotta nämä voivat hyödyntää työssään erilaisia etäyhteystyökaluja.

– Vaikuttamistyössä haastamme virastoja rakentamaan palveluita, jotka aidosti auttavat myös päihderiippuvaisia ja muita toimintarajoitteisia ihmisiä. Teemme yhteistyötä Kelan, Digi- ja väestötietoviraston sekä valtiovarainministeriön kanssa. Muistutamme päättäjiä asiakkaidemme olemassaolosta ja osallistumme keskusteluihin aktiivisesti somessa, Niilola kertoo.

Taitojen ja rahan puute syrjäyttävät

Digisyrjäytyminen syntyy samalla tavoin kuin muukin yhteiskunnallinen eriarvoisuus: kaikki eivät opi vaadittuja taitoja kotona tai työelämässä.

– Digiosallisuus on sitä, että ihmisellä on laitteet, yhteys ja taidot, joiden avulla hän pääsee käyttämään verkossa olevia palveluita. Se on mahdollisuus osallistua ja valita mihin osallistuu, Niilola toteaa.

Digisyrjäytymiseen vaikuttavat esimerkiksi varallisuus sekä kognitiiviset taidot. Osa julkisista verkkopalveluista on yksinkertaisesti liian vaikeakäyttöisiä ihmisille, joilla on päihteidenkäytöstä tai muista syistä johtuvia arjen haasteita. Kaikilla taas ei ole varaa hankkia laitteita.

– Tutkimusten mukaan yksinasuvista alle 2100 euroa kuussa tienaavista ihmisistä 20 prosentilla ei ole verkkoyhteyttä kotonaan. Lisäksi monien palveluiden käyttöön tarvitaan sähköisen tunnistautumisen välineitä, kuten verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, jotka ovat tavalla tai toisella maksullisia. Jokaiselle ihmisille tulisi tarjota maksuton sähköinen identiteetti, joka tulisi heti syntymässä kuten kelakortti vauvalle, Niilola sanoo.

Oikeus ihmissuhteiden ylläpitoon ja viihteeseen

Yksi keino digiosallisuuden edistämiseen olisi lisätä toimeentulotukeen erillinen osuus laitteen, ensisijaisesti älypuhelimen, ja verkkoyhteyden hankintaan.

– Älypuhelin ei ole luksustuote. Yksi asunnoton asiakkaani totesi, että läppäriä on hankala käyttää julkisen vessan lattialla. Älypuhelin mahdollistaa monen asian hoitamisen viihteen käytöstä bussilippujen hankintaan ja viranomaislomakkeiden täyttämiseen.

Digiosallisuudesta puhuttaessa keskitytään usein palveluihin, mutta osallisuus on paljon muutakin.

– Puhelimella tavoittaa läheiset ja somen kautta saa yhteyden ympäröivään maailmaan. Lukeminen on monelle asiakkaallemme vaikeaa, ja äänikirjat ovat avanneet heille uuden maailman. Ilman puhelinta ja yhteyttä ihminen jää syrjään niin viranomaispalveluista kuin läheistensä piiristä – etenkin aikana, jolloin kasvokkaisia kontakteja pyritään kaikin keinoin rajoittamaan, Niilola toteaa.

Matleena Merta

Matleena Merta

vietinnän suunnittelija, Sininauhaliitto

Tutustu Digiosallisuutta Asunnottomille -hankkeen toimintamalleihin Innokylässä:


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Maija Borén