Osallisuus on teatteriharrastuksen ytimissä
Teatteriharrastus antaa yhteisön ja itseilmaisun paikan monelle erityistä tukea tarvitsevalle. He pääsevät lavalle tänä vuonna ensi kertaa toteutettavassa ERITYINEN-festivaalissa.
OsallisuusRyhmään kuuluminen on tärkeintä
Kulttuuriharrastus parantaa harrastajan sosiaalista hyvinvointia, edistää mielenterveyttä ja koettua elämänlaatua, kehittää monia taitoja sekä sytyttää uuden oppimiselle (esim. Sitra 2017, Taike 2020).
– Osallisuus on harrastajateatterin ytimissä, toteaa Suomen Harrastajateatteriliiton (SHT) toiminnanjohtaja Sanna Saarela.
– Teatteri on aina ryhmätoimintaa, ja siinä pääsee kokeilemaan uusia taitoja ja kykyjä. Kun kysyn harrastajilta, mikä on teatteriharrastuksessa parasta, vastaus on aina sama: ryhmä. Yhdessä tekeminen ja yhteinen tavoite ovat valtavan tärkeitä ja voimauttavia.
Kaikille saavutettava harrastajateatteri?
Harrastajateattereissa halutaan mahdollistaa kaikkien osallisuus. Ne toteuttavat matalan kynnyksen toimintaa ja jäsenmaksut ovat pieniä. Tehtävää riittää kuitenkin myös harrastajateatterikentällä, jotta osallistuminen olisi mahdollista kaikille. Harrastajateatterien moninaisuus vaihtelee paljon. Erityistä tukea tarvitsevien ohjaaminen vaatii moninaisuusosaamista ja erityispedagogisia taitoja. Kaikilla ei näitä vielä ole.
Useimmiten erityistä tukea tarvitseville teatteriharrastajille on omat ryhmänsä, joissa harrastetaan ja opitaan erityistarpeet huomioon ottaen. Tämä vaatii järjestäjiltä osaamista, resursseja ja tahtoa: toimintaan tarvitaan erilainen suunnittelu ja toteutus sekä tukihenkilöt.
Useilla harrastajateattereilla ei ole resursseja erityistoimintaan. Toiminta vie myös aikaa: Sanna kertoo itse ohjaavansa Riihimäen Nuorisoteatterin erityistä tukea tarvitsevien ryhmää, joka on tehnyt laajan teatteritaiteen perusopetuksen opetussuunnitelman mukaiset perusopinnot 10 vuodessa. Useimmiten opintoihin menee 5–7 vuotta.
Teatteriharrastus ei siis ole vielä kaikille saavutettava, mutta yhä useammalle se sitä on. Ympäri Suomea toimii kymmeniä harrastajateatterin ohjaajia, jotka työskentelevät erityistä tukea tarvitsevien ryhmien kanssa.
ERITYINEN-festari on kaikille
Tänä vuonna järjestetään ensi kertaa harrastajateatterifestivaali, joka on saavutettava myös erityistä tukea tarvitseville teatteriharrastajille. Festari on kaikille, mutta esiintyjinä ovat erilaiset tukea tarvitsevat ryhmät.
– ERITYINEN-festivaalin tarkoituksena on lisätä ja vahvistaa eri tavoin vammaisten tai erityistä tukea tarvitsevien teatteriryhmien tunnettuutta ja lisätä tietoisuutta saavutettavasta teatterista, Sanna kertoo.
– Tavoitteena on erityisryhmien osallisuuden lisääminen ja mahdollistaminen kulttuuri- ja taidetoiminnassa sekä tekijöinä että kokijoina. Festivaali toteutetaan Iiris-keskuksessa, Helsingissä 20.11.2021. Esityksiä nähdään useammalla lavalla, minkä lisäksi ohjelmassa on muun muassa kasvomaalausta, aistihuone ja open stage.
Osallisuustyöstä saatu ilo on mittaamattoman arvokasta
– Erilaisten osallistujien tukeminen vaatii paljon ponnisteluja ja resursseja. Esimerkiksi tukihenkilöiden työn rahoittamiseen ei ole välinettä, ja tähän erityisjärjestelyjen kuluja kattava opintosetelityyppinen tuki olisi toimiva ratkaisu, esittää Sanna. Myös inkluusio eli yhdistelmäryhmissä harrastaminen on tavoitteena, mutta se on hyvin haastavaa. Vaikeuksista huolimatta Sanna toivoo, että toimintaa kehitetään tähän suuntaan:
– Sekaryhmässä toimiminen antaa myös valtavan rikkauden ilmaisuun.
Sanna kannustaakin lämpimästi kaikkia harrastajateattereita tarjoamaan harrastusmahdollisuutta kaikille.
– Järjestäjän ja ohjaajan näkökulmasta lisäarvo ja ilo on mittaamattoman arvokasta. Kun hyppäät kelkkaan, se on vastustamatonta.