Siirry sisältöön
Verkkolehti
Tuomas Rinne
Julkaistu 23.02.2020

Virtavesiin valuu lahjoituksia

Lahjoitukset virtavesien ennallistamiseen ovat lisääntyneet viime vuosina.

Järjestötyö
Vesi virtaa kosken kivien välistä.

Yksityiset aktiivit ja yritykset lähtivät tukemaan virtavesikunnostuksia jo kymmenisen vuotta sitten. Silloin nettifoorumeille perustettiin huutokauppoja, joiden tuotto ohjattiin virtavesien kunnostamiseen. 

Erityisen suuria lahjoituksia huutokauppoihin tekivät kalastusmatkailun parissa toimivat yrittäjät, joiden lahjoittamat matkapaketit saattoivat olla arvoltaan tuhansia euroja. Vuonna 2013 Kalamies.com-keskustelufoorumilla järjestetty huutokauppa tuotti parhaimmillaan 13 306 euroa. 

Mesenaatit mukana varainhankinnassa 

Viime vuosina moni julkisuuden henkilö on lähtenyt tukemaan taimen- ja lohikalavesien kunnostusta. Näyttelijä Jasper Pääkkönen on pitänyt asiasta melua jo vuosikymmeniä ja on noussut yhdeksi kärkihahmoksi lohikalaliikkeessä. Viime vuonna hän mm. lahjoitti 8 000 euroa Virholle ja keräsi verkostostaan yli 50 000 euron potin vaellusesteiden poistoon. 

Jasper Pääkkönen puron rannalla.
Jasper Pääkkönen / Kuva: Markus Penttinen

– Virholle lahjoittaessa voi olla varma siitä, että raha menee suoraan kohteeseen, virtavesiluontomme hyväksi. On ollut äärimmäisen palkitsevaa nähdä konkreettisia tuloksia, joita lahjoittamillani varoilla on saatu aikaiseksi, iloitsee Pääkkönen. 

Lisäksi Pääkkönen myi omistamassaan ravintola- ja saunakompleksi Löylysssä lohikeittoa, jonka myynti tuotti 30 000 euroa WWF:n Itämeren suojelutyöhön. 

– Yli 60 000 myytyä keittoa yllätti meidät itsemmekin. Kasassa oleva lahjoitussumma on sen verran merkittävä, että siitä uskaltaa jo olla ylpeä, kertoi Pääkkönen City-lehden haastattelussa.

Verkoston voima 

Virtavesien puolestapuhujien verkosto on ollut poikkeuksellisen tiivis ja hyvin toimiva. Siihen on osallistunut tuhansia yksityisiä kansalaisia, satoja yrityksiä ja yhä kasvava joukko julkisuuden henkilöitä. Varainhankinnan lähtökohdista se on mahdollistanut kattavat ja nopeasti leviävät kampanjat.  

Virtavesien hoitoyhdistys valittiin Partioaitan äänestyksessä yrityksen keräämään ympäristöbonuksen ykköskohteeksi. Moni huomattavasti suurempi toimija jäi äänestyksessä taakse.
– Ykkössija äänestyksessä tarkoitti yli 50 000 euron rahoitusta virtavesien kunnostamiseen, kertoo yhdistyksen Näsijärven alueen kunnostuksista vastaava Tuomas Rinne

Yhä suuremmaksi menee 

Perinteisen varainhankinnan kannalta kymmenientuhansien eurojen lahjoitukset ovat merkittäviä mille tahansa yhdistykselle. Todellinen jättipotti syntyi kuitenkin Supercellin perustajiin kuuluvan Lassi Leppisen toimesta. Hänen ja WWF:n yhteinen potti Hiitolanjoen voimalaitosten ostoon on luokaltaan satoja tuhansia euroja.  

– Olen todella innokas kalastaja ja luontoihminen. Sitä kautta vesistöjen suojelu on erittäin lähellä sydäntä, totesi matalaa profiilia pitävä Leppinen Talouselämälle vuonna 2019. 

Virtavesien eteen töitä tekeviä yhdistää se, että kalastus kuuluu suurimman osan harrastuksiin. 

– Kalastus on tärkeä harrastus, mutta itselläni ja monella muulla taimenen kalastus on jäänyt vähemmälle ja suojelutyö on vienyt ajankäytössä voiton, toteaa Rinne. 


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Maija Borén