Siirry sisältöön
Verkkolehti
Annamari Martinviita & Kata Alastalo
Julkaistu 26.11.2024

Viisi vinkkiä vapaaehtoisten rekrytointiin ja sitouttamiseen

Miten houkutella ihmisiä jakamaan arvokasta aikaansa ja työpanosta juuri sinun yhdistyksesi tärkeälle asialle? Koostimme viisi vinkkiä kahden kokeneen järjestötoimijan laarista.

Vapaaehtoistyö
Ihmisiä istumassa piirissä.
Kuva: Sonja Siikainen

43 % suomalaisista on tehnyt vapaaehtoistoimintaa viimeisen vuoden aikana, ja toiset 39 % olisi halukas osallistumaan toimintaan, jos pyydettäisiin, kertoo Kansalaisareenan aiemmin tänä vuonna toteutettama tutkimus. Silti moni yhdistystoimija tuskailee, että uusia toimijoita on vaikea löytää mukaan, oli kyseessä sitten auttamistyö, rakennustalkoot tai hallituspesti.

Satakunnan yhteisökeskuksessa OLKA-toiminnan koordinaattorina toimiva Kata Alastalo ja Kansalaisfoorumin koulutussuunnittelija Annamari Martinviita pohtivat yhdessä vapaaehtoisrekrytoinnin haasteita. Tässä kokoamamme viisi vinkkiä, joilla voit saada toimintaasi mukaan uusia ihmisiä.

1. Tarjoa joustavia tehtäviä ja aikatauluja

Moni vapaaehtoistyöstä kiinnostunut arvostaa mahdollisuutta valita itse aikataulunsa ja tehtävänsä. Joustavuuden tarjoaminen edellyttää kuitenkin vapaaehtoisten tuntemusta, heidän tarpeidensa huomioimista ja tehtävien muokkaamista. Tehtäviä voi esimerkiksi pilkkoa pienempiin osiin tai tarjota lyhytaikaisia projekteja, jotka sopivat kiireisten elämäntilanteisiin, kuten työssäkäyville ja opiskelijoille.

– Jos tehtävä vaatii tietyn ajan viikossa, voi ehdottaa sen jakamista useammalle päivälle, tai yhden isomman tehtävän voi pilkkoa pienempiin osiin useammalle vapaaehtoiselle, ehdottaa Kata Alastalo.

2. Tuo esiin tehtävien merkityksellisyys 

Vapaaehtoiset motivoituvat mukaan, kun he ymmärtävät tarjotun tehtävän merkityksen. Sen sijaan, että hakisit ”apuria kahvinkeittoon”, voit korostaa kyseisen tehtävän vaikutusta yhteisen tunnelman ja energian nostattajana. Tehtävien kuvaamisessa kannattaa keskittyä siihen, miten ne vaikuttavat ihmisiin tai tukevat yhdistyksen tavoitteita. Mitä tapahtuisi, jos tehtävää ei hoidettaisi? Konkreettiset esimerkit ja tarinat voivat lisätä motivaatiota ja tuoda uusia ihmisiä mukaan toimintaan.

– Vapaaehtoisena saan tehdä asioita, joista on iloa toisille ihmisille. Samalla saan kuulua porukkaan, jossa osataan vaikka mitä hienoa. Miten tavallisen ihmisen taidoin saadaankin näin upeita juttuja aikaan? Pohtii eräs vapaaehtoistoimija.

3. Viesti kullekin kohderyhmälle sopivasti 

Vapaaehtoinen, talkoolainen, porukan jäsen?

Ihmiset eivät aina miellä tekemäänsä työtä vapaaehtoistyöksi, vaikka toimisivat aktiivisesti yhdistyksissä kuten urheiluseuroissa tai opiskelijajärjestöissä. Pohdi, voisitko kuvailla tarjolla olevia tehtäviä eri tavoin eri kohderyhmille, ja tavoittaa siten laajemman yleisön. Mikä saa esimerkiksi parikymppisen liikkeelle, ja mikä eläkeläisen? Pyri tavoittamaan eri kohderyhmiä heille sopivien kanavien kautta, kuten sosiaalisen median eri kanavilla, oppilaitosten tai harrastustoiminnan kautta. Näin saat mukaan moninaisempaa väkeä ja vahvistat myös toiminnan jatkuvuutta.

4. Rakenna yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuutta 

Vapaaehtoiset arvostavat toimintaa yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa, mutta uusien ihmisten mukaan ottaminen voi tuntua hankalalta. Kun toiminnassa näkyvät selkeä yhteinen missio ja arvot, se kutsuu mukaan monenlaisia ihmisiä, joilla on kuitenkin jotain yhteistä. Yhteenkuuluvuuden tunnetta voi vahvistaa niin, että käytetään aikaa toisiin tutustumiseen ja ryhmähengen rakentamiseen. Kokeneet vapaaehtoiset voivat myös toimia tukihenkilöinä ja perehdyttäjinä, mikä helpottaa uusien tulokkaiden mukaan tulemista.

”Uusien ihmisten mukanaan tuomat muutokset voivat olla pelottavia, vaikkakin hyödyllisiä ja pakollisia muuttuvassa maailmassa. Yhdistyksen tulisi olla avoin uusille toimintatavoille ja ihmisille. Muutoksien ei tarvitse olla suuria, vaan pienetkin askeleet voivat johtaa hyödyllisiin muutoksiin, ” pohtii Alastalo.

5. Luo positiivinen ja kannatteleva ilmapiiri 

Vapaaehtoistoimijoiden kiittäminen ja tukeminen tulisi olla osa yhdistyksen arkea. Toimijalle voi olla hyvinkin merkityksellistä, kun hänen henkilökohtainen panoksensa huomioidaan, vaikka pienelläkin kiitoksella. Vapaaehtoisten perehdyttäminen ja tukeminen tehtävissä on myös tärkeää. Ohjauksen avulla varmistetaan, että vapaaehtoisella on tarvittavat taidot ja välineet tehtäväänsä ja osallistuminen on jouhevaa. Näillä eväin luodaan hyvää yhteishenkeä pitkällä aikavälillä.

Näiden vinkkien käyttöönotto voi vaatia aikaa ja uusien toimintamallien kehittämistä, mutta työ maksaa itsensä takaisin. Kun vapaaehtoiset sitoutuvat mielekkääseen ja merkitykselliseen toimintaan, saa yhdistys lisää resursseja tavoitteidensa saavuttamiseen. Työ jakaantuu reilummin ja yhdessä toimiminen on kaikille mukavampaa!

Annamari Martinviita

Koulutussuunnittelija, Kansalaisfoorumi

Yhdistystoiminnan moniottelija, joka pohtii rakenteita päivisin ja järjestää toimintaa iltaisin. Yhteisöasiantuntija ja iloinen laulaja, soittaja ja tanssija.

Kata Alastalo

OLKA-koordinaattori, Satakunnan yhteisökeskus

Kata Alastalo koordinoi, rekrytoi ja tarjoaa tukea Satakunnan OLKA-toiminnan vapaaehtoisille, vertaistukijoille ja kokemusosaajille, sekä on mukana Satakunnan vapaaehtoistoiminnan verkostossa, Porin valikoissa sekä Satakunnan kokemusosaamisen verkostossa.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Annamari Martinviita

Toimitussihteeri
Maija Borén