Siirry sisältöön
Verkkolehti
Maija Borén
Julkaistu 14.12.2023

Turvan kokemuksesta syntyy pala turvallista yhteisöä

Joskus yhteisöstä pitää luopua, voidakseen saada elämän aineksia uudelleenliittymiseen.

Yhteisöllisyys
Piirroskuva ihmishahmon päästä, jonka sisällä pieni ihmishahmo katsoo suuremman hahmon silmien kautta sisään tulevaa valoa.
Kuva: iStock

Ihmiselle on elintärkeää saada liittyä vuorovaikutuksen kautta toisiin ihmisiin. Aina yhteisö ei ole kuitenkaan turvallinen paikka kurottautua kontaktiin toisten kanssa, ilmaista omia tarpeitaan ja tulla kannatelluksi.

– Rikolliset yhteisöt estävät usein irtautumasta rikollisuuden polusta. Siksi teemme työtä asiakkaan ja ammattilaisten kesken, emme esimerkiksi vertaisryhmässä, sanoo Aggredi Pirkanmaan vastaava väkivaltatyön asiantuntija Irina Remes.

Ihminen väkivallan takana

Aggredi-palvelussa tehdään työtä väkivaltarikosten ehkäisemiseksi, väkivallan tekijöiden kanssa. Menetelmän tavoitteena on auttaa rikospolulle päätyneitä, tai sille ohjautumassa olevia ihmisiä löytämään keinoja irrottautua väkivallan käytöstä. Aggredi on kehitetty HelsinkiMissiossa vuonna 2006 ja nykyään väkivaltatyötä tehdään menetelmää hyödyntäen Suomen suurissa kaupungeissa, järjestöjen tuottamana palveluna.

Irina Remes seisoo tiiliseinään edessä.
Aggredi Pirkanmaan vastaava väkivaltatyön asiantuntija Irina Remes. Kuva: Maija Borén

Väkivalta ei synny tyhjiössä, siihen vaikuttavat yhteisöt, jotka tarjoavat ihmiselle joko suojaavia tai uhkaavia aineksia.

– Väkivaltaisten tekojen takana on erilaisia elämäntarinoita. Taustalla voivat olla esimerkiksi kasvuympäristöstä saadut vajavaiset eväät vaikeiden tunteiden käsittelyyn, huumekauppaan päätyminen ja siihen liittyvät perintäkuviot tai alamaailmassa syntyneet monimutkaiset ristiriidat, Remes sanoo.

Uuden oivaltamista ei voi tapahtua ilman arvostusta.

Osattomuus on Irina Remeksen mukaan myös omiaan synnyttämään ja ruokkimaan väkivallan tekoja. Aggredissa on nähty, että asunto, toimeentulo ja tuki mahdollisiin päihdeongelmiin ovat edellytyksiä väkivallasta irrottautumiseen.

– Tärkeintä on kuitenkin kohdata arvokas ja ainutlaatuinen ihminen rikosten takana. Uuden oivaltamista ei voi tapahtua ilman arvostusta, Irina Remes sanoo.

Paluu turvallisiin yhteisöihin

– Aggredin prosessi on vastavoima maailmalle, josta asiakas todennäköisesti tulee. Me toivotamme hänet tervetulleeksi tilaamme ja käännämme fyysisesti selkämme heti ovella. Joku saattaisi ajatella sen olevan huonoa käytöstä, meidän asiakkaallemme se on merkittävä luottamuksen osoitus. Heitä kun kohdataan tiukan säätelyn alaisena esimerkiksi vankilassa, Remes kertoo.

Vallan antaminen asiakkaalle mahdollistaa sitoutumisen muutokseen.

Asiakas saa Aggredin toimintaan tullessaan itse kertoa elämästään juuri sen verran, kun itse haluaa. Prosessissa edetään asiakkaan tarpeiden ja suunnan mukaisesti, vallan antaminen asiakkaalle mahdollistaa sitoutumisen muutokseen.

Aggredi-menetelmässä ei keskitytä väkivallan tekojen syihin, vaan asiakkaan mahdollisuuksiin vaikuttaa omiin valintoihinsa. Näitä valintoja punnitaan työntekijöiden ja asiakkaan kanssa pohtien aina myös seuraamuksia. Aggredin läpikäyneistä asiakkaista 75 % lopettaa väkivaltarikokset.

Uudelleen suuntautuminen on prosessi, jonka tuloksena ihminen voi parhaimmillaan päästä takaisin turvallisesti yhteyteen pyrkiväksi ja pystyväksi yhteisön jäseneksi. Uusien turvallisten yhteisöjen, tai edes yksittäisten ihmisten löytäminen mahdollistaa ja vahvistaa muutosta.

Yhteisön turvallisuus koostuu turvallisuutta ja arvostusta kokevista yksilöistä.

Maija Borén

viestintä- ja koulutussuunnittelija, Kansalaisfoorumi

Kirjoittaja kokee elämässään merkityksellisyyttä kansalaistoiminnan ja yhdenvertaisuuden teemojen, sekä tunnepuheen äärellä. Hän liikuttuu yhdessä tekemisen imusta ja maalaa mieluiten mehukkailla väreillä ja suurella siveltimellä.


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Maija Borén