Siirry sisältöön
Verkkolehti
Anneliina Wevelsiep & Mari Tapio
Julkaistu 23.02.2020

Lahjoittajana olet osa itseäsi suurempaa asiaa

Lahjoittaminen on yksi tapa osallistua ja vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin. Kysyimme kahdelta lahjoittajalta heidän toiminnastaan ja sen motiiveista.

Järjestötyö
Kaksi naista leipoo sämpylöitä.
Tuula Peura haluaa tukea kehitysmaiden naisia lahjoittamalla Naisten Pankille. / Kuva: Ville Palonen

Lahjoittaminen on yksi tapa osallistua ja vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin. Kysyimme kahdelta lahjoittajalta heidän toiminnastaan ja sen motiiveista. 

Hyvän puolella 

Yli puoli miljoonaa suomalaista lahjoittaa säännöllisesti rahaa. Lahjoittamisen kohteet ovat moninaiset. Vastuullinen Lahjoittaminen VaLa ry:n mukaan suomalaisten mieluisimpia lahjoituskohteita ovat sairauksien hoidon kehittäminen sekä lasten, nuorten ja vanhusten hyväksi tehtävä työ. Myös katastrofialueiden auttaminen sekä ympäristön ja eläinten suojelu kiinnostavat. Lähi-Tapiolan vuonna 2019 teettämän Arjen katsaus -kyselyn naisvastaajista peräti 60 prosenttia kertoi lahjoittavansa rahaa hyväntekeväisyyteen. Miehistä näin teki 43 prosenttia. 

Tähän lehteen haastatellut lahjoittajat tukevat soiden ennallistamista sekä hauraassa asemassa olevien naisten koulutusta ja yrittäjyyttä. Salla Nurkkalan lahjoituskohde on Hiilipörssi ja Tuula Peuran Naisten Pankki.

– Mielestäni jokaisen tulisi mahdollisuuksiensa mukaan tehdä jotain ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Koska minulla ei kahden pienen lapsen äitinä ole oikein aikaa suoraan toimintaan, koen, että lahjoittaminen on helppo tapa osallistua, toteaa Salla.  

Tuulalle on aina ollut itsestään selvää, että hän antaa omastaan heikossa asemassa oleville.  

– Lahjoitan Kirkon Ulkomaanavun hallinnoimalle Naisten pankille, joka auttaa naisia tulemaan toimeen omillaan. Haluan tukea nimenomaan tätä. 

Arvoperustaisuus ja luotettavuus ratkaisevat 

Kohteen valinnassa Tuulalle tärkeitä asioita ovat lahjoitusorganisaation omia arvoja vastaavat arvot ja toiminnan tavoite. On myös voitava luottaa siihen, että tuki menee oikeasti perille.  

– Kun kuulin Naisten Pankista, tiesin heti haluavani olla siinä mukana. Konsepti oli uusi: kehitysmaiden naisille annetaan mikrolainoja, joiden avulla he voivat perustaa oman yrityksen. Naisten itsenäisyyden ja omalla työllään toimeen tulemisen tukeminen on minusta oikeanlaista ja eettistä auttamista. Naisten voimaantuminen heijastuu usein koko yhteisöön heidän omasta perheestään puhumattakaan. Näin tukeni auttaa välillisesti useita. 

Salla luki Hiilipörssistä ensimmäisen kerran Suomen Luonto -lehdestä. Lahjoituskohteen uskottavuus oli kunnossa: toiminta vaikutti luotettavalta, läpinäkyvältä ja tutkittuun tietoon perustuvalta. Hiilipörssissä yhdistyi Sallasta useampi hyvä asia:  

Utuinen suomaisema jostain Suomesta.
Salla Nurkkalan mielestä Hiilipörssiin lahjoittaminen on helppo tapa tehdä jotain luonnon hyväksi. / Kuva: iStock/Riekkinen

– Projekti vaikutti mielestäni uskottavalta tavalta kompensoida hiilidioksidipäästöjä. Samalla edistetään luonnon monimuotoisuutta, mikä jo pelkästään on kannatettava asia. Haluan, että tulevatkin sukupolvet pääsevät kokemaan syksyisen karpalosuon kauneuden. 

Sekä Salla että Tuula osallistuvat monin tavoin. Tuula on kuukausilahjoittaja, kertalahjoittaja sekä tukijäsenenä järjestöissä. Lisäksi hän toimii vapaaehtoisena turvakodilla ja osallistuu mielenosoituksiin.Salla on ollut mukana Espoon ympäristöyhdistyksen järjestämissä niitty- ja vieraslajitalkoissa. 

Myös kuluttamalla voi ottaa eettisesti kantaa, kuten Salla toteaa:   

– Pyrin miettimään tarkemmin omia kulutusvalintojani, ja olen esimerkiksi päättänyt luopua lentämisestä. Viime kesänä bensa-auto vaihtui sähköautoon, ja tällä hetkellä se on yhteiskäytössä naapureiden kanssa. 

Jonkin suuremman mahdollistajana    

Kummankin lahjoittajan perimmäisenä pontimena on itseä suurempi tavoite:   

– En minä oikeastaan lahjoittajaksi ryhtyessäni ole miettinyt, mitä minä siitä saan. Haluan olla mukana itseäni suuremmissa hankkeissa. Etenkin kehitysyhteistyön hankkeissa kutkuttaa se, että sillä pienellä rahalla, jonka minä lahjoitan, saa jossain muualla paljon enemmän kuin meillä täällä Suomessa, Tuula toteaa. 

Ja Salla jatkaa:  

– Toivon yleisesti sitä, että Suomen arvokas suoluonto saadaan pelastettua. Ja on mukava ajatella, että itse voi olla mukana tätä mahdollistamassa. 

Lahjoituksia halajavien yhdistysten on tärkeää tehdä vahvasti arvolähtöistä työtä, viestiä selkeästi, mihin hyvään työ tähtää ja tehdä lahjoittaminen helpoksi. Näin yksittäinen lahjoittaja pääsee osaksi yhteisen hyvän tuottamista.  

Anneliina Wevelsiep

pääsihteeri, Kansalaisfoorumi

Mari Tapio

koulutussuunnittelija, Kansalaisfoorumi


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Riitta Liski