Siirry sisältöön
Verkkolehti
Merja Karjalainen & Pia Mustonen
Julkaistu 20.04.2023

Koulutuksella järjestön hallitusosaajaksi

Järjestöt ovat muutospaineessa rahoitusrakenteiden muuttuessa ja vapaaehtoistoiminnan muotojen moninaistuessa. Miten taata järjestön elinvoimaisuus ja vastata haasteisiin myös tulevaisuudessa?

Oppiminen

Maaseudun Sivistysliitto on kehittänyt yhdessä Opintokeskus Siviksen ja Työväen Sivistysliiton kanssa uuden Järjestön hallitusosaaja (JHO) -koulutuksen, jolla tuetaan luottamusjohdon kykyä tehdä vuorovaikutteista ja tulevaisuuteen katsovaa järjestöjohtamista. Koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu valtakunnallisille ja alueellisille järjestöille.

Järjestön hallitusosaaja antaa hyvät eväät järjestön hallitustyöhön. Se tarjoaa kokeneille hallituksen jäsenille mahdollisuuden syventää osaamista ja uusille jäsenille hyvän perehdytyksen isomman järjestön hallitustoiminnan ulottuvuuksiin.

Koulutus on rakennettu vuorovaikutteiseksi ja tarjoaa mahdollisuuden vertaisoppimiseen ja verkostoitumiseen muiden hallitusten jäsenten kanssa.

Koulutuksen yhteiskehittäminen oli antoisaa ja tuloksellista

Järjestön hallitusosaaja -koulutuksen kehittämisessä oli aktiivisesti mukana myös opintokeskusten jäsenjärjestöjen edustajia, joiden asiantuntevia näkemyksiään päästiin hyödyntämään koulutuksen suunnittelussa.

– Piloteissa parasta olivat ohjelmaa rikastuttaneet keskustelut erilaisten järjestöjen hallitusten jäsenten kanssa. Jäsenjärjestöistä muodostettiin sisällön sparrailuun myös oma ryhmänsä. Näiden palaverien avulla JHO-koulutuksesta saatiin rakennettua jäsenjärjestöjä parhaalla tavalla palveleva kokonaisuus, Maaseudun Sivistysliiton koulutuspäällikkö Virpi Skippari kertoo.

Neljä ihmistä JHO-roll-upin edessä.
Järjestön hallitusosaaja -koulutuksen projektipäällikkö Meri Norola (toinen vasemmalta) sekä projektiryhmässä mukana olleet Annika Tahvanainen-Jaatinen, Pia Mustonen ja Virpi Skippari. Kuva: Merja Karjalainen

– Opintokeskusperheen yhteinen työskentely on ollut ollut suorastaan riemukasta ja pilottikoulutuksia suunniteltaessa mieleen ovat jääneet monet suunnittelupalaverit, joissa oli mukana useita opintokeskuksia kehittäjäporukan lisäksi, hän jatkaa.

Koulutusta tarvitaan myös paikallisyhdistyksissä

Muutokset vapaaehtoistyössä ja siihen sitoutumisessa heijastuvat vahvasti myös paikallisyhdistysten toimintaan. Ei ole enää itsestäänselvyys, että yhdistystoiminta on entuudestaan kaikille tuttua tai että hallitukseen riittää tulijoita. Maaseudun Sivistysliitossa onkin huomattu, että koulutusta pyydetään yhä enemmän myös paikallisyhdistyksille.

– JHO:n kehittäminen valtakunnallisten järjestöjen hallitusten kouluttamiseen innosti meitä myös suunnittelemaan paikallisyhdistysten hallituksille suunnatun Taitava yhdistystoimija -koulutuksen, jota parhaillaan pilotoimme. Ensimmäinen Taitava yhdistystoimija -pilottikoulutus täyttyikin nopeasti, iloitsee koulutussuunnittelija Pia Mustonen Maaseudun Sivistysliitosta.

Pelkkä yhdistyshallinnon koulutus ei kuitenkaan riitä vaan lisäksi tarvitaan uusia ketteriä toiminta- ja osallistumistapoja innostamaan uusia ihmisiä mukaan! Juuri tähän pyritään antamaan työkaluja Taitava yhdistystoimija -koulutuksissa.

Oletko sinä seuraava järjestön hallitusosaaja?

Järjestön hallitusosaaja -koulutuksen julkistustilaisuus pidettiin perjantaina 31.3.2023 Helsingissä. Ensimmäinen koulutus pyörähtää käyntiin toukokuun alussa.

Merja Karjalainen

Merja Karjalainen

viestinnän asiantuntija, Maaseudun Sivistysliitto

Pia Mustonen

Pia Mustonen

koulutussuunnittelija, Maaseudun Sivistysliitto


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Riitta Liski