Kansalliset dialogit – yhdessä vaikuttavampaa
Kansalliset dialogit on Suomessa kehitetty demokratiainnovaatio. Kuka tahansa voi osallistua dialogiin tai järjestää dialogikeskustelun.
Osallisuus
Iloksemme malli on jo käytössä Latviassa ja kiinnostusta on myös muista maista. Dialogien tavoitteena Suomessa on yhteiskunnallisen vuoropuhelun lisääminen kansalaisten, yhteisöjen ja viranomaisten kesken. Näin meillä on mahdollisuus lisätä yhdessä ymmärrystä tärkeistä, yhteisistä asioista ja samalla ymmärtää toisiamme ja itseämme paremmin.
Miksi dialogi on tärkeää?
Kansallisten dialogien ideana on tarjota kansalaisille tiloja, joissa käsitellä yhteiskunnallisia asioita ja vahvistaa luottamusta. Dialogeissa ei pyritä yksimielisyyteen. Parhaimmillaan ne ovat yhdessä ajattelua ja oppimista. Kuka tahansa voi osallistua Kansallisiin dialogeihin ja ottaa tehtäväkseen järjestää dialogin muille. Tähän mennessä mukana on ollut lähes 400 eri järjestäjää, joista monet ovat kansalaisjärjestöjä. Heille kaikille lämmin kiitos mukanaolosta.
Dialogeissa ei pyritä yksimielisyyteen, parhaimmillaan ne ovat yhdessä ajattelua ja oppimista.
Sen lisäksi, että dialogit rakentavat ajankohtaista tilannekuvaa erilaisista yhteiskunnallisista ilmiöistä, haasteista ja mahdollisuuksista, ne myös kehittävät keskustelujen järjestäjien kykyä vuoropuheluun. Julkiselle hallinnolle dialogit tuovat tietoa, jota ei saataisi muutoin ja sellaisilta ihmisiltä, jotka eivät yleensä osallistu. Juuri näiden ihmisten tavoittamisessa kansalaisjärjestöjen rooli dialogien järjestäjänä on keskeinen ja ratkaiseva.
Miten dialogin voi järjestää?
Dialogeja on järjestetty muutaman vuoden ajan. Niitä on käyty muun muassa demokratian puolustamisesta, maahanmuutosta, elämästä epävarmuudessa, turvallisuudesta ja luottamuksesta. Tänä keväänä aiheena ovat mielen voimavarat.
Kansallisten dialogien kantava periaate on, että ne ovat kansalaisyhteiskunnan ja hallinnon yhteistyötä. Dialogeille valitaan yhteinen keskusteluaihe aina puoleksi vuodeksi kerrallaan. Aihetta ei päätä hallitus tai hallinto. Valinta tehdään myös dialogin avulla, aiheenvalintadialogien pohjalta, joihin ovat tervetulleita kaikki kiinnostuneet.
Dialogien järjestämisen kynnys on haluttu pitää mahdollisimman matalana. Tarjoamme dialogien järjestäjille ilmaista perehdytystä, valmiit käsikirjoitukset ja kutsupohjat. Kutsumme teidät kaikki mukaan dialogien järjestäjiksi! Otamme myös mielellään vastaan palautetta siitä, kuinka voisimme tukea toimijoita paremmin.
Kuka dialogeista hyötyy?
Jokaisesta dialogikeskustelusta tehdään muistiinpanot. Näiden kirjausten pohjalta tehdään kultakin dialogikierrokselta julkinen yhteenveto, joka on kaikkien hyödynnettävissä. Hallinnossa sitä hyödynnetään monin tavoin politiikkatoimien valmisteluissa.
Kansallisten dialogien keskusteluista saamamme palaute kertoo, että osallistujat kokevat dialogeihin osallistumisen erittäin mielekkääksi. Järjestäjille omat dialogit tuovat hyödyllistä tietoa kehittämistyöhön. Yhdessä rakennamme dialogien avulla vahvempaa demokratiaa, luottamusta ja parempaa ymmärrystä tulevaisuudesta. Kiitos jos olet mukana!
Lue lisää: