Siirry sisältöön
Verkkolehti
Anneliina Wevelsiep
Julkaistu 08.03.2019

Kansalaistoiminnan asialla – päätoimittajan ensitervehdys

Kansalaisyhteiskunta-verkkolehti pyrkii olemaan jatkossakin yhteisellä, kansalais- ja järjestötoiminnan asialla.

Järjestötyö
Joukko ihmisiä kuvattuna takaa kädet toistensa olkapäillä ja vyötäröllä.

”Kansalaistoiminta on ihmisten asia, katsoo asiaa mistä näkökulmasta tahansa. Ihmisten paras on toiminnan perimmäinen päämäärä. Ihmisten avulla toiminta pyörii ja saavuttaa tuloksensa. Näin ihminen on aina kansalaistoiminnan ytimessä. Tässä piileekin kansalaistoiminnan tekemisen hienous. Ihmisenä ihmisten keskellä ihmisten hyväksi.” (Harju 2002) 

Näin kirjoitti kansalaisyhteiskunnan monitoimimies, Kansalaisyhteiskunta-verkkolehden perustaja ja pitkäaikainen päätoimittaja Aaro Harju teoksessaan Yhteisellä asialla – Kansalaistoiminta ja sen haasteet. Harjun jäsennykseen voin täysin yhtyä: kansalaisyhteiskunnassa ja järjestötoiminnassa yhdistyvät kiehtovalla tavalla yksilö ja yhteisö, henkilökohtainen ja jaettu, ihmisen osallisuus ja arvotaustainen toiminta yhteiseksi hyväksi.  

Astuin helmikuun alussa 2019 Aaron suuriin saappaisiin Kansalaisfoorumin pääsihteerinä ja Kansalaisyhteiskunta-verkkolehden päätoimittajana. Lisäksi otin vastaan Opintokeskus Kansalaisfoorumin rehtorin tehtävät. Näissä saappaissa pääsen tekemään, kehittämään ja oppimaan niitä asioita, jotka minua sosiaalipsykologina, aikuispedagogina ja vapaan sivistystyön tekijänä eniten liikuttavat: tutkailemaan yksilön, yhteisön ja yhteiskunnan suhteita, tukemaan ihmisten toimijuutta ja sparraamaan järjestöjä niiden kehittymisessä. Siis tarkastelemaan ja tukemaan kansalaisyhteiskunnan toimijoita ja ilmiöitä kaikessa moninaisuudessaan.     

Aaro Harjua lainaten, ”kansalaistoiminta on ihmisen aktiivinen toiminta itsestä ulospäin, yhdessä toimien, yhteiseksi hyväksi” (Harju 2002). Kansalaisyhteiskunta-verkkolehti pyrkii olemaan jatkossakin yhteisellä, kansalais- ja järjestötoiminnan asialla.  

Uusia näkökulmia ja tuttuja teemoja

Uskon yhteisöihin. Jatkossa myös verkkolehteämme toteutetaan useamman ihmisen voimin: juuri perustettu toimituskunta tuo useita näkökulmia ja monenlaista osaamista verkkolehden tekoon. Lisäksi vierailevat kirjoittajat tuovat edelleen tärkeän osaamisensa ja tuoreet näkökulmansa lukijoiden käyttöön.  

Jatkossa lehti ilmestyy joka toinen kuukausi ja sen numeroita teemoitetaan. Tavoitteenamme on, että vastedeskin verkkolehti auttaa järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostaa esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja. Voimmeko oppia jotain uutta esimerkiksi sektorirajat ylittävistä toimintamuodoista, liikkeistä ja kansalaisaktivismin ajankohtaisista ilmenemismuodoista?  

Anneliina Wevelsiep

pääsihteeri, Kansalaisfoorumi


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Riitta Liski