Siirry sisältöön
Tietopankki
Aaro Harju
Julkaistu 18.11.2020

Johtaja: vahvista vapaaehtoistyön palkitsevia puolia

Vapaaehtoistyötä tehdään siksi että se tarjoaa merkityksellisyyden tunnetta ja iloa. Noita tunteita kannattaa vahvistaa.

Vapaaehtoistyö vaatii osaavaa johtamista. Nyt enemmän kuin eilen. Huomenna enemmän kuin tänään. Syynä on vapaaehtoisten työpanoksen kysyntä järjestöjen lisäksi kodeissa, lähipiirissä, palvelutaloissa ja sairaaloissa.

Auttamisen ja huolenpidon tarve kasvaa väestön ikääntyessä. Se nipistää väistämättä osan järjestöllisestä vapaaehtoispanoksesta pois. Haasteeseen voi vastata kehittämällä vapaaehtoistyön johtamista. Alle on koottu muutamia asioita, joita johtajan kannattaa ottaa huomioon.

Vapaaehtoistyön on voitava tuntua merkitykselliseltä

Vapaaehtoistyö merkitsee tekijälleen paljon. Muuten hän ei olisi osaamisellaan ja työpanoksellaan mukana. Johda näitä merkityksiä.

Vapaaehtoisuus on vahva kokemus. Tuota merkityksellisiä, mieleenpainuvia kokemuksia. Ne antavat voimaa ja sitkeyttä kohdata ne haasteet, joita jokainen vapaaehtoinen kokee oman jaksamisensa ja kenties turhautumisensa kanssa.

Anna vapaaehtoiselle vaikuttamisen mahdollisuus ja kokemus. Monet haluavat vaikuttaa sosiaalisesti ja yhteiskunnallisesti. Järjestötoiminta voi olla vapaaehtoisen näkökulmasta yksi vaikuttamisen paikka.

Ylläpidä kivaa tunnelmaa. Tunne on kansalaistoiminnassa tärkeämpi moottori kuin järki. Kivassa on mukava olla mukana ja antaa oma panoksensa. Ikävässä ja tuskaisessa ei kukaan tervejärkinen halua toimia.

Kukaan ei jaksa pelkkää puurtamista

Älä edellytä vaan kannusta ja rohkaise. Me olemme järjestötoiminnassa pitäneet itsestäänselvyytenä jäsenten vapaaehtoista työpanosta. Tällaisen suhtautumisen aika on ohitse. Jokainen vapaaehtoistyötunti pitää ansaita hyvällä ja kannustavalla johtamisella.

Palkitse kiittämällä, kouluttamalla ja järjestämällä mieleenpainuvia kohtaamisia ja matkoja. Kukaan ei jaksa puurtaa loputtomasti edes palkkatyössä ilman mieltä virkistäviä kohokohtia, saati sitten vapaaehtoistyössä.

Keskustele ja perustele, älä vain informoi.

Varaudu siihen, että vapaaehtoiset eivät välttämättä hyväksy järjestön uusia tavoitteita ja toimintapainotuksia. Monet ovat tulleet hyvinkin itsekkäistä syistä mukaan ja haluavat toiminnan pysyvän sellaisena kuin he ajattelevat, että sen tulisi olla. Keskustele ja perustele muutosten tarve, älä vain informoi. Jos joku haluaa lopettaa vapaaehtoistyön muutosten vuoksi, anna hänen jatkaa matkaansa. Hänen paikkansa saattaa löytyä toisesta järjestöstä.

Opettele fiksua tilannejohtamista. Vapaaehtoistyössä tulee eteen yllättäviä asioita pyytämättä ja kysymättä. Niiden älykäs ratkaiseminen antaa kaikille lisää puhtia ja vie järjestön vapaaehtoisosaamista laadukkaampaan suuntaan.

Vapaaehtoistyölle suunnitelma ja vastuuhenkilö

Nimeä järjestöösi vapaaehtoistyön johtaja. Montakohan sellaista on Suomessa, vaikka lähes kaikki järjestöt vannovat vapaaehtoistyön nimeen? Hänen tehtävänsä on – yleensä muiden tehtävien ohella – suunnitella vapaaehtoisten rekrytointi, kouluttaminen, huoltaminen ja palkitseminen eli laadukas vapaaehtoistyön johtaminen.

Laadi vapaaehtoistyön suunnitelma ja johtamisjärjestelmä. Jos sellaista ei ole, millaisen kuvan se antaa jäsenistölle vapaaehtoistyön arvostuksesta omassa järjestössäsi.

Tee yhteistyötä muiden järjestöjen ja vapaan sivistystyön oppilaitosten kanssa. Vapaaehtoisuuden haasteet ja kehittämistarpeet ovat yhteiset. Kaikkien ei kannata keksiä pyörää alusta alkaen. Materiaalituotannossa ja koulutuksessa on hyviä yhteisen tekemisen paikkoja. Henkisiä ja taloudellisia voittajia ovat kaikki, kun innovoidaan ja kehitetään yhdessä fiksua vapaaehtoistyön johtamista Suomeen.

Sisältö pohjautuu Aaro Harjun tekstiin ”Kysyntää fiksulle vapaaehtoistyön johtamiselle”, joka on julkaistu aiemmin tällä sivustolla.

Lue lisää: