Siirry sisältöön
Verkkolehti
Riitta Liski
Julkaistu 23.11.2020

Miten yhdistys voi parantaa verkkosivujensa saavutettavuutta?

Helppokäyttöiset ja saavutettavat verkkosivut auttavat yhdistystä tavoittamaan myös sellaisia ihmisiä, joille verkon käyttö tuottaa haasteita.

Järjestötyö

Saavutettavuus on verkkomaailman esteettömyyttä. Saavutettavia verkkosivuja pystyvät käyttämään vaikeuksitta esimerkiksi näkövammaiset tai ihmiset, joilla on motorisia ongelmia tai puutteelliset verkonkäyttötaidot. Tällaisia verkkosivuja pystyy helposti selaamaan näppäimistöllä ja erilaisilla apuvälineillä. Sivujen rakenne on looginen ja kieli ymmärrettävää.  

Koska saavutettavuus palvelee aivan kaikkia verkon käyttäjiä, on siihen hyvä pyrkiä. Pienelle yhdistykselle, jonka resurssit ovat rajalliset, täysin saavutettavien verkkosivujen rakentaminen voi olla haasteellista. Sivuston saavutettavuutta pystyy kuitenkin tutkimaan ja parantamaan muutamin yksinkertaisin keinoin.

Paranna sisällön saavutettavuutta

Kun viet sisältöä verkkosivulle, toimi näin:

  • Käytä ymmärrettävää yleiskieltä ja väliotsikointia.
  • Tee otsikot lihavoinnin sijaan käyttämällä otsikkotyyppejä, jotka löytyvät sivuston sisältöeditorista. Käytä otsikoita loogisessa järjestyksessä, älä esimerkiksi sijoita väliotsikkoa (H2) ennen pääotsikkoa (H1). Nimeä otsikot kuvaavasti.
  • Merkitse linkit kuvaavasti. Kerro sivuston käyttäjälle mille sivulle hän siirtyy linkkiä klikatessaan. Esimerkiksi linkki ”Lue lisää Koulutukset-sivulta” toimii paremmin kuin pelkkä “Lue lisää”. Selkeä linkitys on tärkeää siksi, että moni näkövammainen selaa sivuja lukemalla vain sivuilla olevat linkit.
  • Jos sivulla on kuvia, anna niille sivuston mediakirjastossa tekstivastine (alt-teksti), joka kertoo mitä kuvassa on.  
  • Älä käytä taulukkoja sivun sisällön muotoiluun.

Testaa sivujen saavutettavuutta ja perehdy ohjeisiin

Verkossa on monia työkaluja, joilla sivujen saavutettavuutta voi testata. Yksi näistä on Chrome-selaimesta löytyvä Lighthouse (Valikko – Lisää työkaluja – Kehittäjän työkalut – Lighthouse-välilehti – Accessibility-valinta). Tämä englanninkielinen työkalu antaa arvion yksittäisen sivun saavutettavuudesta prosentteina ja osoittaa selkeästi mistä kohdin sivua se löytää puutteita. Lisäksi se ohjaa käyttäjän sivulle, jolla ongelma kuvataan ja kerrotaan miten sen voi korjata.

Voit myös yksinkertaisesti kokeilla mitä tapahtuu, jos yrität selailla sivua ilman hiirtä käyttämällä näppäimistön sarkainta, nuolinäppäimiä ja rivinvaihtonäppäintä. Tarkkaile, pystytkö seuraamaan missä kohdistin liikkuu, siirtyykö se eteenpäin loogisessa järjestyksessä ja pystytkö tekemään haluamasi toiminnot.

Hyvin selkeät suomenkieliset ohjeet saavutettavien verkkosivujen suunnitteluun ja arviointiin löytyvät Kehitysvammaliiton ylläpitämän Papunet-verkkopalvelun Ohjeita ja oppaita -sivulta.

Monia saavutettavuuteen liittyviä puutteita ei tavallinen sivuston ylläpitäjä pysty korjaamaan, vaan niitä täytyy paikata yhteistyössä sivuston teknisen palveluntarjoajan kanssa. Jos yhdistyksen sivuston täydellinen uudistaminen on ajankohtaista, kannattaa palveluntarjoajalta edellyttää, että tekninen toteutus on saavutettava. 

Digipalvelulaki velvoittaa osaa järjestöistä

Digipalvelulaki velvoittaa viranomaisia tekemään verkkosivuistaan saavutettavia ja tämä vaatimus koskee myös osaa järjestöistä. Jos järjestö saa esim. STEA:lta tai ministeriöstä avustusta toimintaansa vähintään puolet koko rahoituksesta, koskevat saavutettavuusvaatimukset sen verkkosivuja. Lisää tietoa lain vaatimuksista ja saavutettavuudesta löytyy Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylläpitämältä saavutettavuusvaatimukset.fi-sivustolta.

Saavutettavuusvaatimukset.fi-sivuston mukaan yli miljoona suomalaista tarvitsee saavutettavampia palveluja. Varmasti haluamme, että yhdistyksissä tehtävä hyvä työ tavoittaa myös heidät. Verkkosivujen saavutettavuuteen kannattaa siis kiinnittää huomiota, vaikka laki ei siihen suoranaisesti velvoittaisi.

Riitta Liski

Riitta Liski

viestinnän suunnittelija, Kansalaisfoorumi


Artikkeliin liittyvät asiasanat:

Kansalaisyhteiskunnan verkkolehti

Lehti sisältää artikkeleita, jotka auttavat järjestötoimijoita kehittämään oman järjestönsä toimintaa ja nostavat esiin laajemmin ajankohtaisia kansalais- ja järjestötoiminnan teemoja.

Liity postituslistalle

Päätoimittaja
Anneliina Wevelsiep

Toimituskunta
Maija Borén
Raisa Laukkanen

Toimitussihteeri
Maija Borén