Siirry sisältöön
Uutiset
Uutinen
Julkaistu 11.10.2022

Yhdistyslaki­uudistus etenee

Hallitus esittää muutoksia yhdistyslakiin yhdistysten toimintamahdollisuuksien parantamiseksi. Uudistuksella kevennetään pienten yhdistysten hallinnollista taakkaa sekä joustavoitetaan kaikkien yhdistysten ja liittojen päätöksentekoa.

Esityksen mukaan pienet yhdistykset voisivat ottaa käyttöönsä uusia digitaalisia kirjanpitopalveluja. Tämän pitäisi helpottaa yhdistysten kirjanpitoprosessia. Tämä mahdollisuus koskee sellaisia yhdistyksiä, joiden tilikauden tuotot ovat enintään 30 000 euroa ja jotka eivät harjoita liiketoimintaa.

Esityksen tavoitteena on myös lisätä yhdistysten mahdollisuuksia hyödyntää paremmin digitaalisia palveluita jäseneksi ottamisessa ja eroilmoituksen vastaanottamisessa.

Hallitusohjelman mukaisesti lisätään lisäksi jäsenten vaikutusmahdollisuuksia siten, että jäsen- ja liittoäänestystä voidaan käyttää myös hallituksen puheenjohtajan ja hallituksen jäsenten valintaan. Edellytyksenä on, että äänestystavasta määrätään säännöissä.   

Uudistuksen on määrä tulla voimaan ensi vuoden alussa. Kevyemmän tilinpidon sääntelyä voi soveltaa aikaisintaan 1.7.2023 alkavalla tilikaudella.

Lähde: oikeusministeriö