Siirry sisältöön
Tietopankki
Aaro Harju
Julkaistu 19.11.2020

Vapaaehtoisia tarvitaan

Vapaaehtoistoiminta on suomalaisen kansalaistoiminnan ydintä. Ilman sitä toiminta ei pyörisi useimmissakaan yhdistyksissä tai ryhmissä, vaikka nykyaikana onkin todettava, että vapaaehtoistoiminnan rinnalla on paljon ja lisääntyvässä määrin palkkatyötä. Vapaaehtois- ja palkkatyön rinnakkainoloa ei tunneta muilla sektoreilla. Se tuo oman erityispiirteensä kansalaistoimintaan. Molempia tarvitaan ja niiden tulee toimia keskenään hyvässä harmoniassa, toisiaan täydentäen, vaikka niiden toimintakulttuurit kumpuavat täysin erilaisesta arvomaailmasta. 

Aira Heinänen (2001) kiteyttää lennokkaasti ja innostavasti vapaaehtoistoiminnan järjestöllisen merkityksen: Vapaaehtoiset ovat järjestön aarre ja voimavara, imagon säteilevä lisä, uskottava elementti. Innokkaat vapaaehtoiset näkyvät, kuuluvat ja vaikuttavat. Kansalaistoiminta tarvitsee heitä jatkossakin eikä ole mitään syytä epäillä, että se katoaisi koskaan suomalaisesta kansalaistoiminnasta. 

Mihin suuntaan vapaaehtoistyön määrä kehittyy lähivuosina on suuri arvoitus. Toivottavasti vapaaehtoistoiminnan määrä ei kuitenkaan vähene nykyisestä. Vapaaehtoistoiminnan määrän säilyminen korkealla tasolla edellyttää sitä, että nuorekkaat eläkeläiset, harmaat pantterit, innostuvat tekemään tosissaan vapaaehtoistyötä toimintaryhmissä ja yhdistyksissä. Vain heissä on todellista käyttämätöntä potentiaalia vapaaehtoistyön tekemiseen. Nuorista ja kiireisistä aikuisista sitä ei tosiasiassa löydy. Hyvällä motivoinnilla ja kannustamisella virkeät eläkeläiset voi saada mukaan vapaaehtoistoimintaan, mikä olisi kaikkien etu, niin eläkeläisten itsensä kuin kansalaistoiminnan ja koko suomalaisen yhteiskunnan.

Vapaaehtoistoiminnan kukoistus edellyttää myös vapaaehtoisten taitavaa johtamista. Heitä tulee kouluttaa, kiittää ja palkita nykyistä enemmän ja laadukkaammin. Vapaaehtoisten tulee tuntea, että heidän panostaa todella arvostetaan ja sitä tarvitaan. Muuten kiireisiä ihmisiä on vaikea motivoida antamaan aikaansa ja käyttämään osaamistaan kansalaistoiminnan hyväksi. Kyse on osaavasta vapaaehtoistoiminnan johtamisesta.

Aaro Harju

Arkistoitu sisältö

Tämä sisältö on siirretty palveluun editoimattomana sivuston edellisestä versiosta.

Julkaistu alunperin 14.12.2004