Siirry sisältöön
Tietopankki
Tuuli Liski
Julkaistu 11.11.2020

Noh, sano naakka, ku nokka katkes

Ihmeelliset seikkailuni uusmediamaailmassa 

Mato Valtosen teos ”Noh, sano naakka ku nokka katkes” on omaelämäkerrallinen kertomus 1990-luvun it-kuplan synnystä ja puhkeamisesta. Valtonen oli tällöin mukana it-maailmassa yrityksensä Wapit:n kautta. Teos kertoo tämän yrityksen tarinan, aina sen synnystä konkurssiin asti.

Wapit oli Valtosen ja tämän yhteistyökumppaneiden perustama yritys, joka aloitti kehittämällä tekstiviestipalveluita puhelimiin. Myöhemmin siitä kehittyi laaja-alainen matkapuhelinsovellutusten ja -teknologian rakentaja, myyjä ja kehittäjä.

Valtonen kuvaa teoksessaan kuinka Wapit kasvoi ja kehittyi kansainväliseksi yritykseksi, jonka arvo nousi jatkuvasti. Valtosen mukaan uskoa tulevaisuuteen sekä sijoittajia riitti ja yrityksen arvioitu rahallinen arvo kasvoi kovaa vauhtia, kunnes yleinen it-alan ylikuumentuminen koitui sen kohtaloksi.

Valtosen teos on varsin rentoon ja vitsikkääseen tyyliin kirjoitettu. Tästä huolimatta aihe on vakava ja teos kuvaa hyvin ajan liike-elämän realiteetteja ja jatkuvaan kasvuun tuudittautumisen vaaroja. Valtonen kertoo teoksessaan kuinka ajalle oli tyypillistä suunnitella jatkuvasti uutta ja kasvattaa tällä yrityksen kiinnostavuutta ilman, että näitä uusia tuotteita saatiin koskaan tuotettua. Luvattiin paljon, mutta tuotettiin paljon vähemmän. Myös suhde rahaan oli vääristynyt ja miljoona ei merkinnyt enää mitään vaan menestymisen mitta kulki lähempänä satoja miljoonia. Myös Wapit:n arvo liikkui hyvin korkeissa summissa ja nousi jatkuvasti hypetyksen kiihtyessä. Kuitenkin samaan aikaan yrityksen todellinen varallisuus ja rahavarannot olivat melko vähäiset.

Lukijan kannalta on mielenkiintoista lukea kuinka vaikeudet hiipivät mukaan kuvioon ja epäsuhta yrityksen arvon ja todellisten varojen välillä käy kohtalokkaaksi, kun sijoittajien löytäminen vaikeutuu alan joutuessa vaikeuksiin. Valtosen kuvaukset yrityksistä pelastaa Wapit, tai ainakin lopettaa se siististi, sekä tilanteeseen liittyvistä rahoitus- ja laillisuusongelmista ovat mielenkiintoista luettavaa. Samankaltaisia henkiinjäämiskamppailuja käytiin varmasti monessa muussa alan yrityksessä it-kuplan puhjettua.   

Mato Valtonen Kustannusosakeyhtiö Tammi 2001. ISBN: 951-31-2324-3

*Kirjaesittely, kirjoittanut Tuuli Liski 

Arkistoitu sisältö

Tämä sisältö on siirretty palveluun editoimattomana sivuston edellisestä versiosta.