Siirry sisältöön
Tietopankki
Aaro Harju
Julkaistu 17.11.2020

Kansalaistoiminnassa tärkeintä on into ja palo

Kansalaistoiminnassa tarvittavat taidot ja tiedot oppii kyllä. Tärkeintä on into omaa asiaa kohtaan.

Kansalais- ja järjestötoiminta on tehty ihmisten hyvistä aikomuksista ja konkreettisista teoista. Sitä tehdään yhteisöissä ihmisten kesken ja ihmisten ja yhteisöjen hyväksi. Menestyksellinen toiminta on tunnetta, intohimoa, läsnäoloa, kumppanuutta, merkityksiä ja sitoutumista.

Seinien on oltava laajalla ja katon korkealla

Kansalais- ja järjestötoiminnan suuri missio on tehdä hyvää. Sitä me kaipaamme tässä ajassa: hyviä tekoja, hyvää pyrkimystä ja hyvää tahtoa. Me ihmiset kykenemme siihen, kun haluamme. Suomalainen ja kansainvälinen kansalaistoiminta ja siihen liittyvä vapaaehtoistyö ovat tästä kouriintuntuva esimerkki. 

Järjestötyön nimissä on tehty ja tehdään pahaakin, mutta se on onneksi marginaalinen ilmiö. Vapaassa maassa kaikkea ei voi kieltää ilman että se estää valtaosaa ihmisistä tekemästä hyvää. Siksi kansalais- ja järjestötoiminnan suuri autonomia on yksi menestyksen salaisuuksista. 

Monenlaista on voitu tehdä; vain luovuuden rajat ovat esteenämme, kun ajattelemme kaikkia niitä mahdollisuuksia, joihin kansalaistoiminta- ja vapaaehtoiskonseptia voi käyttää.

Keinot kyllä löytyvät, tärkeintä on into ja palo

Kansalais- ja järjestötoiminnassa asiat ja tehtävät ovat tärkeitä, mutta olennaisinta on kuitenkin tunne, motivaatio ja halu olla mukana ja toimia. Jos nämä puuttuvat, missio voi olla miten tärkeä tahansa, mutta teot jäävät puolinaisiksi. Palo sitä asiaa kohtaan, jota tehdään yhdessä, ratkaisee onnistumisen. Osaaminen on tärkeää, mutta kaiken tarvittavan oppii, jos on into ja tarve oppia. 

Toimintaa voi laajentaa ja kehittää, jos on halua ja uskallusta siihen. Rahaakin löytyy, kun laittaa itsensä likoon ja alkaa toimia – yhdessä muiden kanssa. 

Ratkaisevaa on viime kädessä se, miten asennoidumme yhteiseen asiaamme ja tekemiseemme, miten sitoudumme siihen ja millaisella panoksella olemme mukana. Kun tunnetta, motivaatio ja jopa intohimoa on riittävän monella, toiminnan ja yhdistyksen menestymistä ei voi mikään estää. Esimerkkejä tällaisista menestystarinoista voimme lukea suomalaisen kansalais- ja järjestötoiminnan historiasta.

Kansalaistoiminta on edelleen voimissaan

Innostus ja sitoutuneisuus kansalais- ja järjestötoimintaa kohtaan on säilynyt Suomessa sukupolvelta toiselle. Nuorten osalta tilanne näyttää edelleen hyvältä. Tätä kannattaa vaalia ja tähän kannattaa panostaa, koska tämä on menestyksen salaisuus. 

Toivottavasti tämä pysyy vastuunkantajien mielissä joka hetki yhdistystoiminnan kiireisessä arjessa. Muuten sammutamme ihan itse kansalaistoiminnan liekin nuorempien mielissä. Tämä tietää varmaa ja jyrkkää alamäkeä.

Sisältö pohjautuu Aaro Harjun artikkeliin ”Mitä kansalais- ja järjestötoiminta on?” joka julkaistiin Kansalaisyhteiskunnan verkkolehdessä 5.12.2012.

Lue lisää: