Siirry sisältöön
Uutiset
Uutinen
Julkaistu 07.12.2021

Lue Tulevaisuuden näkymät järjestöissä -selvitys

Järjestöjohtajilla huoli rahasta ja jaksamisesta – järjestöjen uudistamisessa uskotaan digiin 

Järjestöjen on uudistettava ajatteluaan, tai ne eivät pärjää monimutkaistuvassa maailmassa, selviää tuoreesta Tulevaisuuden näkymät järjestöissä -kyselystä.

Selvityksen perusteella järjestöjen toimintaympäristö muuttuu vauhdilla. Toimintaan kohdistuu tällä hetkellä lukuisia samanaikaisia muutosvoimia.

”Monimutkaisuuden kasvaessa järjestöissä pitää osata entistä useampia asioita”, summaa järjestöjen strategiavalmentaja Petri Toikkanen. ”Perinteinen järjestötoiminta kaipaa uudistamista pysyäkseen vetovoimaisena.”

Haasteet tunnistetaan järjestöissä, mutta niihin vastaaminen vaatii uudenlaista ajattelua ja uusia toimintatapoja. Jatkossa toiminnan on oltava entistä vaikuttavampaa ja asiakaslähtöistä. Järjestöjen keskinäinen verkostoituminen nähdään tärkeäksi, samoin jäsenyyden sisällön uudistaminen.

”Esimerkiksi lyhytkestoiseen pop up -toimintaan uskotaan, mutta sitä ei vielä juuri nähdä järjestöissä. Suunta on selvillä, mutta vanhat keinot eivät riitä suunnan muuttamiseen”, Toikkanen toteaa.

Järjestöjen suurimmat haasteet lähivuosina:

  1. Avustusrahoituksen väheneminen
  2. Työntekijöiden jaksaminen
  3. Viestinnän vaatimusten ja odotusten muutokset
  4. Jäsenmäärän lasku
  5. Luottamushenkilöiden ja vapaaehtoisten liian heikko sitoutuminen tehtäviinsä

Järjestöjen pitemmän aikavälin haasteet ovat pysyneet samoina pandemian aiheuttamasta poikkeustilasta huolimatta. Pandemian myötä järjestöissä on kuitenkin siirrytty vauhdilla hyödyntämään digityökaluja työskentelyssä ja kokoontumisissa. Digitaaliset ratkaisut ovat järjestöjohtajien silmissä muutenkin paras keino toimintatapojen uudistamiseen, selvityksestä käy ilmi.

Tulevaisuuden näkymät järjestöissä -kyselyllä kerättiin näkemyksiä viidensadan suurimman järjestön ammattijohtajilta syksyllä 2021. Harvinaislaatuinen kysely käsitti poikkeuksellisesti koko järjestökentän.