Siirry sisältöön
Uutiset
Uutinen
Julkaistu 21.02.2024

Demokratiaohjelman sidosryhmäkyselyn tulokset julkaistu

Luonnos hallituksen demokratiaohjelmasta valmistuu kevään aikana. Valmistelun tueksi toteutetun kyselyn tulokset on nyt julkaistu. Kevään aikana järjestetään vielä kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia teemasta.

Luonnos on tarkoitus lähettää laajalle lausuntokierrokselle toukokuussa ja lausuntoaika jatkuu elokuuhun asti. Demokratiaohjelma on tarkoitus antaa valtioneuvoston periaatepäätöksenä syksyllä 2024. Demokratiaohjelman erityisenä tavoitteena on äänestysaktiivisuuden edistäminen ja lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen.

Mihin ohjelman toivottiin keskittyvän?

Oikeusministeriö toteutti demokratiaohjelman valmistelun tueksi joulu-tammikuussa sidosryhmäkartoituksen ja -kyselyn, jonka tavoitteena oli selvittää keskeisten sidosryhmien halukkuutta ja mahdollisuuksia osallistua ohjelman suunnitteluun ja toimeenpanoon. Kyselyllä selvitettiin myös sidosryhmien näkemyksiä ohjelman painopisteistä ja ehdotuksia toimenpiteiksi. Kyselyyn saatiin 106 vastausta.

58 % kaikista kyselyn vastaajista keskittyisi demokratiaohjelmassa lasten ja nuorten osallisuuden vahvistamiseen. Toisena ja kolmantena yli 40 %:n kannatuksella tulivat demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus sekä hyvän keskustelukulttuurin vahvistaminen.

Järjestöillä mahdollisuus kertoa näkemyksensä ohjelmasta kuulemisissa

Helmi-maaliskuun 2024 aikana järjestetään kuulemis- ja keskustelutilaisuuksia, joissa tavoitteena on keskustella demokratian tilasta Suomessa erityisesti demokratiaohjelman painopisteisiin liittyen. Tavoitteena on myös keskustella siitä, millaisia ratkaisuja demokratian ja osallistumisen vahvistamiseksi voisi olla käytettävissä, ja millä käytännön toimenpiteillä hallitus voi edistää demokratiaa ja osallistumista.

  • 4.3. Verkkotyöpaja: Demokratia- ja ihmisoikeuskasvatus (ALUSTAVA, vahvistuu lähiaikoina)
  • 7.3. Verkkotyöpaja: Nuorten osallisuus ja alueellinen yhdenvertaisuus kunnissa ja hyvinvointialueilla (oikeusministeriö ja Nuorisovaltuustojen Liitto Nuva ry) – kutsut lähetetty Nuva ry:n verkostoille, Sitran Demokratia-teemaryhmän ja valtiovarainministeriön Avoin demokratia -verkoston jäsenille
  • 21.3. Hybriditilaisuus: Lasten ja nuorten osallistuminen ja kuuleminen (oikeusministeriö ja Allianssi ry) – nuorisoalan toimijoille, järjestöjen, seurakuntien, koulujen ja oppilaitosten henkilöstölle, ministeriöiden valmistelijoille, hyvinvointialueiden ja kuntien työntekijöille; ohjelma julkaistaan ja ilmoittautuminen avataan viikolla 8
  • Kuulemiset neuvottelukunnissa ja vastaavissa toimielimissä: Valtion nuorisoneuvosto 14.2., Maaseutupolitiikan neuvosto 16.2., Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunta 6.3., Etnisten suhteiden neuvottelukunta (ajankohta avoin)

Lisätietoja tilaisuuksista: demokratia.om[at]gov.fi

Lähde: Demokratiaohjelman uutisviesti 1/2024