Kriittisen pedagogiikan guru Peter McLaren vieraili Suomessa
Suomalaiset järjestötoimijat pääsivät keskustelemaan McLarenin kanssa vaikuttamisen mahdollisuuksista Järjestöt muutoksentekijöinä -seminaarissa, jonka Kansan Sivistystyön Liitto ja KSL-opintokeskus järjestivät 26. huhtikuuta 2016.
Kriittisellä pedagogiikalla eriarvoisuuden kimppuun
Kriittisessä pedagogiikassa keskeistä on kasvatuksen ja yhteiskunnan kriittinen tarkastelu, niiden poliittisuuden tiedostaminen ja esimerkiksi vallan näkyväksi tekeminen. Teoriaperinteen radikaalia siipeä edustava Peter McLaren koki oman yhteiskunnallisen heräämisensä matkatessaan Kanadasta San Franciscoon Vietnamin sodan vastaiseen mielenosoitukseen. Poliittinen toimijuus vahvistui myöhemmin kotimaassa, kun McLaren teki opetustyötä köyhien asuinalueella Torontossa ja kohtasi eriarvoisuuden aiheuttamat ongelmat omakohtaisesti.
”Koulutuksen periytyminen on uhka yhdenvertaisuudelle. Vanhempien koulutustausta heijastuu lasten tulevaan sosiaaliseen asemaan”, McLaren selittää.
”Valtasuhteiden tiedostaminen koulussa on tärkeää”, hän jatkaa.
McLarenin tavoite on tehdä koulutuksen avulla maailmasta oikeudenmukaisempi ja inhimillisempi. Hänen mukaansa ihmisiä ei kuitenkaan varsinaisesti pitäisi opettaa – tärkeämpää on luoda konteksti, jossa uudet ajatukset voivat syntyä ja ihmiset saavat itse analysoida asioita sekä tehdä omat johtopäätöksensä ilman annettuja vastauksia. Kriittisessä pedagogiikassa korostuvat ideologioiden haastaminen, kokemuksellisuus ja yhdessä oppiminen.
McLarenin ajattelu on saanut vaikutteita niin marxilaisuudesta kuin kristinuskostakin.
”Jeesuksen opetukset taloudesta on sivuutettu”, harmittelee McLaren. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin kehuu paavi Franciscusta, joka on viime aikoina ottanut vahvasti kantaa eriarvoisuutta vastaan. McLarenin mukaan tämä on ihmisten teologiaa, jota aikamme kaipaa.
Muutos edellyttää toimintaa
McLaren kritisoi kapitalismia voimakkain sanankääntein: se aiheuttaa ihmisten hyväksikäyttöä, ja tuhoaa luonnon lisäksi muun muassa alkuperäiskansojen perinnetietoa.
”On ymmärrettävä, että kyse on systeemisestä ongelmasta”, McLaren painottaa.
”Kapitalismia ei juurikaan kritisoida yliopistoissa, mikä on sääli. Kriittisyys ei ole vallankumouksellisen ajattelun edellytys, vaan sen tulos.”
McLaren haastoi suomalaisia järjestöjä yhdistämään voimansa aikamme polttavien ongelmien ratkaisemiseksi. Hänen mukaansa ihmiset jämähtävät usein paikoilleen, koska he kuvittelevat, että asioiden tolasta pitäisi tietää kaikki, ennen kuin voi ryhtyä toimimaan.
”Järjestyksen pitäisi olla päinvastainen – ensin ryhdytään toimeen, sitten vasta pohditaan”, kannusti McLaren järjestöväkeä.
”Muutosta ei tapahdu ilman konkreettisia toimia.”
Anna Latva-Pukkila
suunnittelija
Kansalaisfoorumi
Arkistoitu sisältö
Tämä sisältö on siirretty palveluun editoimattomana sivuston edellisestä versiosta.
Julkaistu alunperin 4.5.2016